Olasz Gasztronómiai Világhét: mesterkurzusok Budapesten

Forrás: turizmus.com

 2019. november 16. 20:47

November 18. és 24. között negyedik alkalommal rendezik meg az Olasz Gasztronómiai Világhetet Budapesten. Főszerepben a rizottó, a pármai sonka, a parmezán, a modenai balzsamecet, az extra szűz olívaolaj és az olasz bor.

Ezekben a napokban több mint 110 olasz diplomáciai székhely és kultúrintézet szervezésében, közel 4500 program valósul meg világszerte. Budapesten egy olyan eseménysorozatot rendeznek, amelynek középpontjában az olasz minőségi konyha, az olasz vidékek története, az olasz konyhaművészet irányzatai és a mediterrán étrend áll – mindezt a „tudatos táplálkozás és ízléskultúra” jegyében.

A IV. Olasz Gasztronómiai Világhét változatos programokat kínál a szakmabelieknek: a magyar vendéglátóiparban dolgozók és tanulók különböző szemináriumok és mesterkurzusok keretében ismerkedhetnek meg közelebbről az olasz borokkal, friss tésztákkal, Puglia, Toscana és Lazio tartományok helyi specialitásaival.

Az idei Olasz Gasztronómiai Világhét egyik főszereplője a rizottó lesz

Fotó: Pixabay

Az idei világhét főszereplői a rizottó, a pármai sonka, a parmezán, a modenai balzsamecet, az extra szűz olívaolaj és az olasz bor lesznek.

November 18-án első alkalommal osztják ki a Nemzetközi Alessandro Narducci Díjat, amelyet fiatal szakácstehetségek kaphatnak. A díjkiosztót három vendéglátóipari oktatási intézet – Datini di Prato (Toscana), Aldo Moro di Santa Cesaria (Puglia) és Tor Carbone (Lazio) – mesterkurzusa követi, amelynek során fiatal tanulók készítenek ízletes fogásokat saját régiójuk ételeiből.

November 19-én Luisa Torri, a pollenzói Gasztronómiai Tudományok Egyeteme Érzékszervi Vizsgálatok Laboratóriumának igazgatója a balzsamecet alapanyagául szolgáló mustok illataiba vezet be, míg 20-án  a pármai sonka különleges ízvilágával ismertet meg.

November 21-én a Nébihhel közösen szervezett konferencián a vendéglátóiparban dolgozóknak nyújtanak hasznos információkat; csütörtök délelőtt egy szakmai borkóstolóval egybekötött szemináriumra is sor kerül, este pedig egy borszakértő és egy séf mesélnek az ételek és a borok párosításáról. Pénteken néhány olasz régió jellegzetes fogásán keresztül hívják interaktív érzékszervi utazásra a turisztikai szektorban működő vállalkozók képviselőit.

A szélesebb közönséget két filmvetítéssel várja az Olasz Kultúrintézet: november 19-én az Ízlés szerint fűszerezve című filmet vetítik 18 órától. November 20-án a Leonardo és a bor című dokumentumfilmből – 500 évvel a halála után – megismerhetjük a nagy lángelme, Leonardo da Vinci szőlőültetvényeit. A vetítést Vinci-beli borok kóstolója követi. A filmvetítésekre a belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

A világhét részletes programja megtalálható ITT.