Olaszországban április 26-tól nyitnak az éttermek teraszai

Forrás: MTI

 2021. április 17. 11:19

A vártnál korábban oldják a korlátozásokat: április 26-tól egész Olaszországban megnyitnak az oktatási intézmények, valamint engedélyezik a bárok, éttermek teraszainak megnyitását – jelentette be Mario Draghi kormányfő pénteken.

Helyreáll a jelenléti oktatás, amely október óta zajlott interneten. A tantermi oktatás újraindításával 8,5 millió hat és tizenkilenc év közötti tanuló térhet vissza az utolsó hónapra az iskolákba, mivel az olasz tanév június közepéig tart. A gyerekek és fiatalok iskolába járását az egész országban biztosítják még a zárlat alatti, úgynevezett vörös zónákban is.

A régiók színek szerinti veszélyességi besorolását nem törlik el. Mario Draghi sajtótájékoztatóján emlékeztetett, hogy a következő napokban az olasz csizma nagy része narancssárga, vagyis közepesen veszélyes, valamint alacsony fokozatú sárga térség lesz. A korlátozások oldása közel ötven millió olaszt érint. Vörös zóna Szardínia, Puglia és Valle d'Aosta marad.Április 26-tól a narancssárga és a sárga övezetekben újraindul a szintén ősz óta majdnem kizárólag csak elvitelre dolgozó vendéglátás, de egyelőre csak a bárok, éttermek szabadtéri helységei, vagyis a teraszok nyithatnak újra egész nap. A kijárási tilalom továbbra is este tíz órától reggel ötig lesz érvényes.

Olaszország narancssárga és a sárga övezeteiben újraindul a szabadtéri vendéglátás

Fotó: 123rf

Újranyithatnak a szabadtéri mozik és színházak is. Május 17-től részlegesen feloldják a tartományok közötti közlekedési korlátozásokat, a tömegközlekedési eszközökön marad az 50 százalékos helykihasználtság.

A bejelentések szerint április 26-tól engedélyezett lesz a szabadtéri sporttevékenység csoportosan is. Május 15-től tervezik a szabadtéri uszodák megnyitását, június elsejétől az edzőtermekét, július elsejétől a vásárok újranyitását.

Mario Draghi miniszterelnök kijelentette, hogy egyenlőre ennyi oldást engedhetnek meg, ha rosszabbodik a járványhelyzet, ismét szigorítanak.

Hangoztatta, nem adták fel, hogy őszre a lakosság nyolcvan százaléka védőoltásban részesüljön. Pénteken Olaszország túllépte a tízmilliós oltási küszöböt az első dózis beadásával, ami a lakosság majdnem tizenhét százalékának felel meg. További 4,2 millióan kaptak már második adagot is. A hetven év felettieknek kevesebb mint ötven százalékát oltották be.
Jelenleg az ország vakcina-hiánnyal küzd, Rómában leállították a hatvan évesek regisztrációját.

Elemzők szerint a Draghi-kormány a gazdasági élet nyomására döntött a korlátozások első oldásáról, miközben a legsürgetőbb problémát továbbra is a vakcinázás lassúsága jelenti. A SkyTg24 olasz hírtelevízió Magyarországot hozta fel példaként pénteken hangoztatva, hogy arányosan kétszer annyi embert tudott már beoltani mint Olaszország.