Olimpia 2024 - Jövő hétfőn dönt az Országgyűlés a pályázat támogatásáról

Forrás: MTI

 2015. június 29. 17:59

Jövő hétfőn tárgyalja az Országgyűlés a 2024-es olimpia és paralimpia budapesti megrendezésére vonatkozó pályázati szándék támogatásáról szóló határozati javaslatot.

Az Országgyűlés támogatja a Fővárosi Közgyűlés, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) és a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) arra vonatkozó szándékát, hogy megpályázza a 2024-es ötkarikás esemény rendezését.

A javaslat tartalmaz egy 12 pontból álló intézkedési tervet is, amelyben többek között szó van egy olimpiai pályázati bizottság létrehozásáról, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) által múlt decemberben elfogadott Agenda 2020 reformprogramhoz - a gazdaságos, olcsó és megtérülő olimpiához - illeszkedő pályázatról, kormánytámogatásról és a kormányzati feladatok, valamint az egyes miniszterek pályázatot támogató feladatainak meghatározásáról.

A javaslat tartalmazza azt, hogy az olimpiából származó költségvetési többletbevételeket döntően az egészségügyre kell fordítani, illetve azt, hogy az Állami Számvevőszék az átláthatóság érdekében - rendezés esetén - készítsen ellenőrzési tervet, a pályázat előkészítőinek pedig nyújtson szakmai támogatást "a közpénzek törvényes, szakszerű, gazdaságos, és hatékony" felhasználásához. A határozati javaslat kiemelt szempontként rögzíti a hazai tulajdonú kis- és középvállalkozások munkához jutását a pályázattal és a rendezéssel kapcsolatos feladatok tekintetében.

A MOB a február 6-i közgyűlésén úgy döntött, javasolja Budapest városának és Magyarországnak, vizsgálja meg a 2024-es olimpia és paralimpia megrendezésének lehetőségét, majd június 10-i közgyűlésen arról határozott, hogy támogatja a 2024-es olimpia és paralimpia pályázati szándéknyilatkozatának benyújtását. A Fővárosi Közgyűlés úgy döntött, hogy támogatja Budapest pályázati szándékát.

A 2024-es játékokra idén szeptember 15-ig lehet jelentkezni, a házigazdáról 2017-ben Limában dönt a NOB. Eddig Boston, Hamburg, Róma és Párizs jelezte, hogy versenybe száll a rendezés jogáért.