Olyan volt a szezon, mint az időjárás

Forrás: turizmus.com

 2014. szeptember 01. 16:35

Az Utazok.hu adatai és közel 170 partnere körében végzett felmérése alapján a turisztikai piac szereplői fejlődő, de az időjárás miatt kicsit hullámzó intenzitású szezont tudhatnak maguk mögött. A szállásadók összességében erősebbnek értékelték az idei szezont, mint a tavalyit.

A KSH adatai szerint az első hat hónapban több mint 10 százalékkal nőtt a szállásadók árbevétele. Ezt az Utazok.hu felmérése is részben megerősíti: a június-augusztusi időszakban apartnerek közel felének (48%) magasabb volt az árbevétele a tavalyi év ugyanilyen időszakához képest, és a válaszadók elégedettségi indexe a tízes skálán az 5,8-as tavalyi értékről 6,4-re emelkedett.

„A turisztikai szakmában a szereplők többsége a nyári főszezont várja, hiszen ez egész éves üzleti eredményüket jelentősen befolyásolja. Az Utazok.hu szállásfoglaló oldalunkon és maiUtazás.hu akciós utazási portálunkon is jól érzékelhetőek a szezonális különbségek és a megnövekedett forgalom, de mindig megkérdezzük partnereink véleményét is, hogy a kettőt összevetve tudjuk értékelni a nyári trendeket. Az általában inkább pozitív értékelésekből egyértelműen látható, hogy nehéz, dolgos szezon áll a vendéglátók mögött. A telített piacon minden egyes vendégért meg kellett küzdeni, a változó időjárás pedig különösen a vízparti régiókat állította kihívás elé" – mondta Szennay András, az Utazok.hu cégcsoport ügyvezető igazgatója.

„A kiugróan magas forgalmat hozó évkezdet után a főszezon nehezebben indult, ám végül a kedvezőtlen időjárás ellenére is jó időszakot zártunk augusztus végére, így jelentős bevételnövekedést sikerült elérnünk. A külföldről – főleg a német nyelvterületről– érkező vendégek száma ugyan csökkent, de a belföldi vendégforgalom növekedett az idei főszezonban. A belföldi nyaralókat nem rettentette el a változékony időjárás, Balatonfüred és környéke gazdag programkínálatának köszönhetően akkor sem kell kétségbe esni, ha a strandolás helyett egy-két napig más időtöltés után kell néznünk" – nyilatkozta Kiss Dóra, a Hotel Silver Resort ****superior marketing menedzsere.

Stagnáló átlagárak, változó telítettség

A felmérés alapján a legtöbb szállodás egyetértett abban, hogy évről évre egyre többen foglalnak interneten keresztül –a szállásadók 88%-a szerint ez igaz az ő szálláshelyére is. A vendégek egyre később foglalják le a nyaralásukat (74%), és egyre rövidebb időre (74%).A szállásadóknak nagyobb hangsúlyt kell fektetni a specializált szolgáltatások változatosságára és minőségére, hiszen a vendégek idén kevesebbet költöttek az adott helyszínen egyéb szolgáltatásokra, mint az előző években (a szálláshelyek 72%-ának véleménye szerint).

A turisztikai piac résztvevői általában stagnáló vagy csökkenő árakkal (83%) jellemezték a szezont, és a válaszadók fele a kihasználtság terén sem tudott pozitív változást elérni, míg a másik felénél a foglalási eredmények javulása ellensúlyozta az elmaradt magasabb átlagár okozta hiányt.

Családok és külföldiek

A belföldi turizmust illetően a nyári szezonban továbbra is a családokra helyezik a hangsúlyt a szállásadók: a válaszadók fele egyértelműen őket jelölte meg elsődleges célcsoportjának. Őket követik a wellnessturizmus két célpontja: a fiatal párok és nászutasok, illetve az idősebb korosztály.

A megkérdezett szállodáknál általában, így a nyári szezonban is évről évre növekszik a visszatérők száma. Ez nemcsak a magyar vendégekre, hanem a külföldiekre is igaz – közülük is egyre többen tudatosan ugyanarra a helyre foglalják szállásukat. A külföldiek száma a legtöbb helyen (a válaszadó szálláshelyek 41%-ánál) nem változott, de a többi szálláshely jelentős része (29%) növelni tudta külföldi vendégei számát, és egy szűk réteg (8%) több mint 20%-kal.

Érdekesség, hogy a szállodások 11%-a a lengyel nemzetiségűeket tartja a legproblémásabb vendégeknek, igaz, szintén 12%-uk szerint ők is a legvidámabbak a külföldi vendégek közül. A legnagyvonalúbb, legbőkezűbb vendégeknek a német és osztrák nyaralók számítanak.