Önkéntesek, éttermek jelentkezését várja a Heti Betevő

 2021. november 24. 17:03

Mindenkinek jár egy igazi tartalmas ebéd, legalább hetente egyszer. Ebből a gondolatból született meg 8 évvel ezelőtt az ötlet, hogy egy sör árából minőségi, kiadós ebéd biztosítható a környékbeli rászorulóknak.

Az első alkalommal 50 adag ételt osztottak ki a Kisüzem konyhájának egyik szakácsa, Róder András kezdeményezésére. Mára hetente 300 adag éttermi minőségű ebéd kiosztását vállalja a Heti betevő a Klauzál téren, ehhez pedig folyamatosan keresnek újonnan csatlakozó éttermeket. Az alapítók egyike, Holczer-Nagy Emese a Vendéglátás magazinnak mesélt a Heti Betevőről.

Gyorsan bővült a Heti Betevő családja; az indulást követő évben egy újabb fővárosi helyszínen, a VIII. kerületi Gólya Közösségi Házban a nehéz helyzetben lévő családokra fókuszálva – együttműködve a helyi családsegítővel – további ételadagok kiosztásával juthatnak egyre többen segítséghez. Időközben vidéki városokban, Makón és Székesfehérváron, majd 2016-ban Pécsett is megvalósult az egyesület szervezésében az ebédosztás. Hány ember segíti a munkát, hányan képezik az aktív magot?

Holczer-Nagy Emese: A vidéki helyszíneken, 10-15 embert lehet rendszeresnek mondani, a VII. és VIII. kerületben kicsivel többet. Ha benézek az önkéntes stáboldalunkra, ott valamivel több mint 50 fő van, én azt mondom, 25-30 tevékeny ember, ebbe beleértem azokat a barátainkat is, akik a szállítói csoportban aktívak. Rengetegen hoznak süteményt hétről hétre, ha őket is hozzáadjuk, akkor 100 körül van csak a VII. kerületi aktívak száma. Nagyon kevesen maradtunk az alapbandából, de mindig jönnek újak. Vannak, akik hosszú évek óta rendszeres önkéntesnek mondhatók, vannak, akik időszakosnak, és ez így van jól. Segítői oldalról is több száz emberhez értünk már el, több száz ember lehetett már aktív a Heti Betevőben.

etelosztas_123rf

A kezdeményezés keretein belül hetente 300 adag ételt osztanak ki a rászorulóknak a Klauzál téren, ehhez folyamatosan keresnek önkénteseket, partnereket

Fotó: 123rf.com

A bázis Kisüzemhez sok kerületi és belvárosi étterem, vendéglátóhely csatlakozott, sokakkal dolgoztok együtt. A Kőleves a kezdetektől aktív csapattag, a KIOSK és a Nemsüti konyhájának mérete és felszereltsége a különlegesebb, ünnepi menük (combok, szelethúsok) elkészítésében is hatalmas segítség, de a Két Szerencsen, a Padthai Wokbar is gyakori partner. Az év eleji, tavaszi kiszállítós időszakban a neves szállodákat tömörítő HotelHero csapatával összefogva is megvalósult egy nagyszabású akció. Folyamatosan keresik a lehetséges partnereket, várjátok éttermek jelentkezését.

Igen, főzőhelyre szükségünk lenne nagyon. Komoly szakemberhiány van, a járvány miatt rengeteg étterem bezárni kényszerült, vagy a végére ment tönkre. Személyesen ismerek 6-8 embert, aki otthagyta a szakmáját, elkezdett valami mást csinálni, ami biztosabbnak tűnik. Nincs szakember, nem bírják az éttermek. Nincs szakács, nincs, aki főzzön. Az alapanyagárat az egyesület fizeti. A szakács munkája, a felhasznált energia, hogy felkapcsolja a villanyt, biztosítja a helyszínt, az az étterem hozzáadott értéke.

Sok pozitív visszajelzés érkezik a megvendégeltektől; a kínált étel minősége, ízletessége valóban éttermi minőséget tükröz. Hogy néz ki egy a Heti Betevő által kínált vasárnapi ebéd? Milyen ételek készülnek általában?

Kiadós, tartalmas egytálétel, hússal. Minőségi ételt adunk, hozzá kenyeret, süteményt, gyümölcsöt, de szebb napokon akár hagymás tört burgonyát is kapnak csirkecombbal. Rizses hús, tarhonyás hús, székely káposzta, különféle zöldséges, húsos raguk, tésztával, rizzsel, krumplipürével, bulgurral. A bulgur nagyon megy; az első években még azt mondtuk a vendégeknek, hogy törökrizs – megszokták, szeretik és egészséges.

Önkéntesekre továbbra is nagyon számít a Heti Betevő; lehet jelentkezni étteremként, alapanyag-felajánlásra, csomagolásra, ételosztásra, de minden héten várják a sütemény- és gyümölcsadományokat is.

Szekeres Edit teljes cikkét a Vendéglátás magazin november 25-én megjelenő számában olvashatják.