Online borbárt nyit a Wizz Air vezére

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2020. december 07. 12:02

December 9-én startol a Bar:24 nevű borwebshop, amelyet Váradi József, a Wizz Air vezérigazgatója, a mádi Juliet Victor pincészet tulajdonosa és több más magánbefektető alapított.

Az új webshop az ország egész területén házhoz szállítja a megrendelt termékeket, Budapesten és környékén akár 4 órán belül, országosan 24 órán belül megkaphatják rendelésüket a fogyasztók. A kiszállítás mellett országszerte több mint 700 átvételi pontra kérhetik a kiválasztott borokat a vevők. Az induláskor 50 borász 200 bora közül válogathatnak a vásárlók.

Az induló vállalkozást bemutató online sajtótájékoztatón Váradi József elmondta, hogy jelenleg minimális a hazai borkereskedelemben az online értékesítés aránya, ugyanakkor nagyon drága infrastruktúrát üzemeltetnek a piaci szereplők, ezért a céljuk megváltoztatni a status quót.

Váradi József az online sajtótájékoztatón

Fotó: turizmus.com

Fontosnak tartja, hogy lerövidítsék az utat a termelő és a fogyasztó között, így biztosítva jó ár / érték arányú borokat a fogyasztók számára. Váradi József hangsúlyozta, hogy jelenleg a fogyasztó által a borért fizetett összegnek csupán a 20-25%-a kerül a borkészítőhöz, a többin a kereskedők és az állam osztozik.

A borokat szakmai alapon, sommelier-k ajánlása alapján, illetve „átlagos fogyasztók" bevonásával végzett tesztek alapján válogatták ki. Mint elhangzott, nyitott a rendszer, várják az érdeklődő borászatok jelentkezését.

A vállalkozás 500 millió forintos tőkebefektetéssel indult, de van tőke a jövőbeli expanzióhoz is, hangsúlyozta Váradi József, aki hozzátette, hogy a jövőben folyamatosan bővítik a termékpalettát, és megjelennek majd a kínálatban külföldi borok és röviditalok is.

Az új webshop edukálni is akar, sőt zenét is kínál a borok mellé

Fotó: Bar:24

Tervezik a külföldi expanziót is, a határon túli területeken is értékesítenék a magyar borokat, és a cég későbbi tőzsdei bevezetésének lehetőségét sem zárta ki Váradi József.

Müller Zsolt, a Victor Juliette Borászat és a Bar 24 másik résztulajdonosa hozzátette, hogy jelenleg Magyarországon a borkereskedelemben csupán 0,7% az online értékesítés aránya, míg Németországban 6, Angliában pedig 9%-os a részesedése.

Müller Zsolt azt is elmondta, hogy Budapesten nem valamelyik külső kerületben, hanem a belvárosban lesz egy raktáruk, így tudnak gyorsan kiszállítani.

A gyors kiszállítás érdekében a BAR:24 több jelentős tapasztalattal és kapacitással bíró logisztikai szolgáltatóval dolgozik együtt.

„Az a tapasztalatom, hogy Magyarországon már nagyon jó minőségű borokat tudunk készíteni, abban viszont még van mit tanulnunk, hogy hogyan lehet azokat eladni. A változó fogyasztási trendekhez alkalmazkodva döntöttünk az online értékesítés mellett és nem titkolt szándékunk az sem, hogy szeretnénk hozzájárulni a hazai borkultúra erősödéséhez.

Ezt az új, kényelmes vásárlási lehetőség mellett azzal is támogatjuk, hogy rengeteg információt adunk a felhasználóknak, amelyek segítenek a tájékozódásban, illetve abban, hogy az ízlésükhöz vagy az alkalomhoz leginkább illő bort válasszák ki" - mondta el Váradi József.