Online is igényelhető lesz az indiai vízum

Szerző: Fucskó Hajnalka

 2014. június 19. 16:56

Varsó után Budapesten folytatódott India turisztikai attrakcióinak és lehetőségeinek bemutatása július 18-án. Az Indiai Turisztikai Hivatal és az Indiai Utazásszervezők Szövetsége közös kelet-közép-európai road-show-jára 13 indiai tour operator hozta el ajánlatait.

A hatalmas ázsiai országban 2013-ban 6,85 millió külföldi turistaérkezést regisztráltak, 4,3 százalékkal többet, mint előző évben – tájékoztatott Roma Singh, az Indiai Turisztikai Hivatal frankfurti irodájának régióigazgatója. Magyarországot a feltörekvő piacok között tartják számon, ahonnan nagy érdeklődést tapasztalnak India iránt, 2010-ben 6022, a rá következő évben 6900, 2012-ben pedig 6507 magyar turistát fogadtak. India merész célt, a külföldi beutazó forgalom megduplázását tűzte ki 2017-re, aminek elérését segítheti a vízumkiadás tervbe vett reformja. Mint a budapesti indiai nagykövetség munkatársa elmondta, a magyar állampolgárok már most is három nap alatt hozzájuthatnak az indiai vízumhoz, ugyanakkor az elektronikus ügyintézés bevezetésével az eljárás jelentősen egyszerűsödik majd.

 

Az ország turisztikai attrakciót bemutató Ramkumar Vijayan régióigazgató-helyettes egész éves desztinációként aposztrofálta Indiát, ahol harminc UNESCO világörökségi helyszín található, és szinte minden napra jut egy fesztivál.  Kevesen tudják például, hogy a Himalája területének több mint hetven százaléka Indiában fekszik. Az ország kulturális, természeti és spirituális vonzerői mellé immár felzárkóztak a modern egészségügyi szolgáltatások is, amelyek itt jóval kedvezőbb áron érhetők el, mint más desztinációkban. Indiában ki-ki megtalálja a pénztárcájának megfelelő ajánlatot, így például a maharadzsák legendás luxusvonata, a „Guruló Palota" mellett a low-budget hegyi vasutat is figyelmébe ajánlották a magyar utazási irodásoknak.

 

Budapestről nincs közvetlen járat Indiában, az Air Indiával Frankfurton keresztül napi két csatlakozó járattal érhető el – mondta el Cora Brandl, az Air India képviselője. Az 1932-ben alapított, az Indian Airlines-szal 2007-ben egyesült légitársaság flottája 101 gépből áll, melyek átlagéletkora három év, közülük 16 darab Boeing 787-es Dreamliner. Az európai piac fejlesztése érdekében a közelmúltban újraindították moszkvai járatukat, és tervezik a skandináv városok bekapcsolását is útvonalukba. Belföldről ugyanakkor akár Ausztrália is elérhető az Air India járataival. Az idei év újdonsága, hogy csatlakoztak a Star Alliance légi szövetséghez.

A prezentációk után az utazási irodások közvetlen megbeszéléseivel folytatódott a találkozó, amelynek a Corinthia Hotel Budapest adott otthont.