Online jegyértékesítéssel térnek vissza a budapesti gyógyfürdők – podcast

Forrás: turizmus.com

 2021. május 01. 10:09

A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. új stratégiát készített 2021–23-ra, amely meghatározza, hogy a következő években milyen menetben, milyen fejlesztésekkel és új szolgáltatásokkal készülnek a piacra. Ezekről a koronavírus utáni újranyitás kapcsán Szűts Ildikó, a BGYH vezérigazgatója beszélt.

Ahogy Szűts Ildikó megjegyezte, a főváros nyitása kapcsán nem lehet elsiklani afelett, hogy Budapest egy fürdőfőváros: a világ legtöbb gyógyító termálforrása itt található és 5 világhírű, történelmi fürdővel is rendelkezik. Így nem meglepő, hogy az újranyitásban a fürdőknek is hatalmas szerepe lesz.

A BGYH jelenleg egy ütemezett újranyitással készül, ahogy 2020 júniusában is tette. Először 6 fürdőt nyitnak meg, a korlátozások enyhítésének függvényében - ez akár már május 1-jén megtörténhet. Az első hat fürdő a Széchenyi, a Gellért, a Rudas, a Lukács, a Paskál strand és a Csillaghegyi fürdő. A második ütemet pünkösdre igazították, ekkor a Pesterzsébeti strand és a Palatinus is megnyílik. Június 1-jén vagy 15-én az időjárás függvényében pedig megnyithat a Pünkösdfürdői és a Római strand is, illetve a Dandár fürdő, amely jelenleg el van zárva a forgalom elől.

A biztonságra kiemelten figyelnek majd, a már tavaly bevezetett kötelező papucshasználat, a belépés előtti hőmérsékletmérés és a fokozott fertőtlenítés, takarítás mind a vendégek egészségének megőrzésére szolgál. A kormányrendelet alapján pedig minden vendégtől elkérik a védettségi igazolványt. A folyamat leegyszerűsítéséhez külön be- és kiengedő kapukat használnak majd, így a tömeget is el tudják kerülni.

A járványidőszak alatti üzemszünet során sem tétlenkedett a vállalat és új stratégiát készített a 2021-23-as időszakra, amely meghatározza majd, hogy a következő években milyen menetben, milyen fejlesztésekkel és új szolgáltatásokkal készülnek a budapesti fürdők a piacra. Ezek közül Szűts Ildikó néhány fontos elemet a konferencia vendégeivel is megosztott.

A vezérigazgató az egyik legmeghatározóbb kérdésként említette, hogy újradefiniálják az egyes fürdők célcsoportjait, és ezzel egy időben a gyógyászatot, egészségmegőrzést, wellness- és a sportolási lehetőségeket az egyes létesítményekben egészen tudatosan célcsoportra szabottan kínálják majd. A budapesti illetve más hazai vendégekre is jobban szeretnének fókuszálni, ezért differenciált árpolitikával készülnek számukra, és a magyarokra szabott kedvezménycsomagokkal kívánják megnyitni a fürdőket.Ezenkívül változtatni szeretnének a látogatók korösszetételében is –hangsúlyozta Szűts Ildikó. A 2019-es adatokból jól látszik, hogy a vendégek 30 százaléka már a 30 év alatti korosztályból került ki, azonban ezek a fiatalok döntően külföldiek voltak – mondta. Azt szeretnék, hogy a jövőben a magyar fiatalok bakancslistájára is felkerülnének a gyógyfürdők.

Fontos szerepe lesz ezenkívül a gyógykezeléseknek is, amely az utóbbi években a budapesti gyógyfürdők keresletében egyre kisebb szerepet töltött be. Ezek a privát gyógyászati kezelések a post-Covid-szolgáltatásokat is magukba foglalják majd, a Doktor24 Egészségközponttal együttműködve, orvosi kezelésekkel, tanácsadásokkal együtt.

Ezenkívül a fürdők a rendezvényszektorban is erősítenének: már nyáron szeretnének olyan rendezvényeket tartani, melyek az elmaradó fesztiválokat pótolhatják. Emellett egyedi rendezvényhelyszíneket is kínálnak majd, ilyen például a Rudas fürdő tetőterasza, vagy a Széchenyi fürdő márványterme is, ezek kiadásával is növelnék bevételeiket.

Végül Szűts Ildikó bejelentette, hogy az újranyitással egy időben a BGYH egységei teljesen online üzemmódra tudnak átállni: elkészült ugyanis az online jegyvásárláshoz a rendszer. Az internetes felület a fizetés után egy QR-kódos jegyet generál, amellyel a vendégek érintés nélkül tudnak bejutni a budapesti gyógyfürdőkbe.

Szűts Ildikó a héten a Trend FM Turizmus.com műsorának a vendége volt, a beszélgetést itt hallgathatják meg: