Online kassza: kitolt határidő és havi jelentés

Szerző: Szebeni Zsolt

 2014. március 02. 19:06

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége tájékoztatja a szakmát, hogy az NGM adózásért és turizmusért felelős vezetőivel folytatott megbeszéléseit követően a nemzetgazdasági miniszter a szállodák adatszolgáltatási kötelezettségét előíró rendelet alkalmazását 2015. január 1-jére módosította.

További változás, hogy a szakma javaslatának megfelelően a jelentést elektronikus úton nem hetente, hanem havonta kell teljesíteni. Mint a közleményben fogalmaznak, céljuk "egy olyan gördülékeny adatszolgáltatási rendszer kidolgozása, amely az adatot szolgáltató és fogadó fél számára is megfelelő és kivitelezhető, valamint számszakilag is megbízható eredményt hoz."

Ez a módosítás azon szálláshelyekre vonatkozik, melyek vendégeiknek eddig is számlát (azaz nem nyugtát) bocsájtottak ki.
A hátralévő időszak lehetőséget ad a kötelezettség teljesítésének harmonikus bevezetésére a Nemzetgazdasági Minisztérium, a NAV és a számlázógép gyártókkal történő egyeztetés alapján.


Megkérdeztük az MSZÉSZ elnökét, hogy az adatszolgáltatási kötelezettség módosított határideje érinti-e a nyugtaadásra használt kasszák szabályozását, illetve, hogy 2015. január elsejétől, várhatóan milyen adatokat kell majd továbbítani a NAV-nak?

Niklai Ákos kifejtette,  fontos, hogy a szállodáknak ma is online pénztárgéppel kiállított nyugtát kell adniuk azokról a fogyasztásokról, amelyek után nem adnak számlát (pl. nem szállóvendégek éttermi fogyasztásai,  wellness belépők értékesítése stb.).

Az év végéig kidolgozandó adatszolgáltatási rendszerrel kapcsolatban pedig elmondta, hogy a szövetség eddig is egyetértett a szürke és fekete gazdaság csökkentésére   irányuló kormányzati szándékkal, abban a reményben, hogy az ennek eredményeképpen létrejövő többlet adóbevétel révén több forrás áll majd rendelkezésre a szektor versenyképességének a javítására és forgalomnövelő lépésekre, kampányokra.

Fontos, hogy a nyugta és számlaadás az előírt módon megvalósulhasson, az online kasszagépek a lehető leghamarabb mindenütt az elvárt módon működjenek. Az év végéig rendelkezésre álló türelmi időben a szállodáknak – az integrált szállodai rendszerek gyártóival és kereskedőivel - ki kell alakítani azt az informatikai rendszert, mely 2015.január 1-től lehetővé teszi a rendeletben előírt havi összesítők automatikus elkészítését és eljuttatását a NAV-hoz.

A szövetség reméli, hogy a jövőben a főszezon megkezdése előtt a szakma és a sajtó inkább a szezonra való felkészüléssel, valamint a vonzó szolgáltatásokkal és ajánlatokkal tud majd foglalkozni.

A NAV egyébként – a közelmúltban megjelent közleménye szerint - a számla számán és nettó, valamint bruttó összegén felül a vevő nevét, címét és adószámát szándékozik kérni.