Online szálláspiac: 2020-ban jöhet a visszaesés

Forrás: turizmus.com

 2017. november 08. 18:57

Az idei sikerév után jövőre is folytatódik az online szálláspiac fellendülése, 2019-ben és 2020-ban azonban meglesz ennek a böjtje a Szallas.hu ügyvezetője szerint.

2017-ben 10%-os forgalomnövekedés és 4%-os áremelkedés történt a hazai szálláshelyeken – közölte lapunkkal Szigetvári József, a piacvezető online szállásfoglaló portál ügyvezetője.

Szigetvári József

Fotó: Szallas.hu

A hazai piac forgalmának 45%-át adó Szallas.hu-nál a kereslet továbbra is azonos arányban érinti az apartmanokat és a szállodákat, ugyanakkor a négycsillagosok iránt érezhetően megnövekedett a kereslet. Ez utóbbi már oda vezetett, hogy az idei nyár egyes időszakaiban kapacitáshiány alakult ki ebben a szegmensben.

Átalakulóban vannak a hazai lakosság foglalási szokásai is: sokan sokkal korábban foglalnak, mint egy-két évvel ezelőtt. Szigetvári elmondta, hogy az idei év első három hónapjában 100%-kal több foglalásuk volt a nyári szezonra, mint egy évvel korábban. Ennek az volt az oka, hogy már 2016 nyarán voltak olyan időszakok egyes szállodákban, amikor nem lehetett szabad helyeket találni, valamint jelentős szerepe van a horvátországi előfoglalások erősödésének is.

A négycsillagosok iránti kereslet növekedése nem korlátozódik a nyári szezonra, az október-november-decemberi időszakban is alig találni országszerte helyet ebben a kategóriában.

Szigetvári József ugyanakkor megjegyezte, hogy a forgalombővülés által érintett vidéki szálláshelyek többsége még nem tudja igazán kihasználni a helyzetet, és ritkán él a dinamikus árazás lehetőségével, miközben a budapesti egységeknél ez már teljesen általános tendencia.

Érdekes az a fejlemény is, hogy a foglalási portálon a vendégértékelések átlaga 0,1 ponttal alacsonyabb az idén, mint tavaly ilyenkor. Ennek az ügyvezető szerint a szálláshelyeken lecsapódó nagyobb forgalom, a magasabb töltés és az ezzel járó esetleges több probléma az oka, valamint az, hogy az áremelkedést az ár/érték arány-elvárások nem követték le. Ehhez hozzáadódik még az általános munkaerőhiány is. Az idén a kapacitások elsősorban Budapesten bővültek az apartmanok piacán, a minőség azonban nagyon hullámzó – tudtuk meg.

A Szallas.hu a jelenlegi pozitív tendenciák folytatódására számít 2018-ban is, előrejelzésük szerint 7%-os forgalombővülés várható jövőre belföldön. A több évig tartó felfutásnak meglesz azonban a böjtje is: 2019-2020-ban már stagnálást, visszaesést prognosztizálnak.

Az online szállásfoglalási piacon Magyarországon jelenleg 45% a Szallas.hu részesedése, míg a booking-com 35%-ot tudhat a magáénak (GKI Digital 2017-es kutatása alapján). Az összes többi magyar szereplő és a globális nagyágyú Expedia között oszlik meg a maradék 20%.

A szakember megemlítette, hogy térségünkben az online foglalások növekedési üteme 9, míg az európai átlag csupán 5%. Ez jelentős részben annak tudható be, hogy két hatalmas piacon, Romániában és Lengyelországban még alig lehet szálláshelyet online foglalni, ott inkább csak ún. listing oldalak működnek. A szálláshelyek iránt pedig óriási kereslet például Lengyelországban jövőre 300(!) szállodát fognak átadni.