Önzetlenül segíti a rászorulókat a turisztikai szakma

Forrás: turizmus.com

 2020. április 16. 16:30

A nehéz helyzetben levő turisztikai szakma dolgozói világszerte önzetlenül segítik a rászorulókat a koronavírus-járvány idején. Az Utazási és Turisztikai Világtanács (WTTC) összegyűjtött néhány pozitív példát.

A turisztikai szektort különösen súlyosan érinti a koronavírus-járvány, hiszen rengeteg vállalkozást térdre kényszerített. A WTTC összefoglalójából az derül ki, hogy akár 75 millió álláshely kerülhetett veszélybe globálisan az ágazatban, ebből csak az Egyesült Királyságban található egymillió.

A rendkívül nehéz helyzetben ugyanakkor az is látható, hogy az ágazat több millió dolgozója lépett annak érdekében, hogy segítsen felvenni a harcot a világjárvánnyal. Kisvállalkozóktól a multinacionális cégek alkalmazottjaiig több ezren vannak, akik önkéntesként tesznek azért, hogy segítséget nyújtsanak a helyi közösségnek, ahol élnek – adta hírül közleményében a WTTC elnök-vezérigazgatója, Gloria Guevara.

Világszerte számos szállodai megnyitotta szobáit a túlterhelt, pihenésre vágyó orvosok és ápolók előtt

Fotó: GLX.com

Látunk leépített légiutas-kísérőket kórházban önkénteskedni, illetve létfontosságú orvosi szállítmányok célba érkezésén dolgozni. Akadnak olyan luxusszállodák, amelyek megnyitották szobáikat a kimerült és elcsigázott egészségügyi dolgozók előtt. És látunk éttermi takarítókat, pincéreket és limuzinsofőröket, akik elvégzik és házhoz viszik a napi bevásárlást a legnagyobb veszélyben levő társadalmi csoportoknak.

Ezek után következzen néhány konkrét példa!

 

A turizmus hétköznapi hősei

Számos brit légiutas-kísérő, köztük a TUI Airways munkatársai, vett részt abban az akcióban, amelynek az volt a célja, hogy a St. John Mentőszolgálat kezdeményezésére levegye a terhek egy részét az egészségügyi dolgozók válláról.

Számos légiutas-kísérő vállalt önkéntes munkát a London Docklands városrészben felállított új sürgősségi kórházban betegirányítóként. Több korábbi pilóta ült be egy mentőautó kormánykereke mögé vagy szállított házhoz dolgokat karanténba zárt embertársainak.

Olyan londoni luxusszállodák nyitották meg kapuikat a túlterhelt, hullafáradt orvosok és ápolók előtt, mint a Claridge Hotel, ahol nemcsak egy ágyat, hanem étkezést is biztosítottak az egészségügyi dolgozóknak.

Az Intercontinental Hotels Group pedig több száz szobáját nyitotta meg a londoni hajléktalanok előtt, hogy védelmet és elzártságot biztosítson a város egyik legvédtelenebb társadalmi csoportja számára.

Az Egyesült Államokban a Hilton az American Express-szel karöltve elindította Rooms for Responders nevű programját, melynek keretében ingyenes szobákat biztosítanak több mint egymillió egészségügyi dolgozónak országszerte. A szállodák speciális járványügyi és biztonsági képzésben részesítették dolgozóikat, hogy professzionális módon tudják vendégül látni az orvosokat és ápolókat.

A Room Mate hotellánc New Yorkban, Madridban és Barcelonában működő egységeit ideiglenes kórházzá alakították át.

A Carnival Cruises közben több hajóját ajánlotta fel úszó kórházként, amelyeken kevésbé kritikus állapotban levő, nem-koronavírusos betegeket helyeztek el.

A WTTC közleménye végezetül arra hívja fel a figyelmet, hogy óriási köszönet illeti a szakmának ezeket a hétköznapi hőseit, akik a jelenlegi nagyon nehéz körülmények között is kiálltak, és önzetlenül felajánlották segítségüket a helyi közösségek számára.

Különböző felajánlásokkal az alábbi cégeknek és azok dolgozóinak mond köszönetet a WTTC: Accor, AIG Travel, Airbnb, All Nippon Airlines, Amadeus, American Express, China Tourism Group, Edwardian Hotels London, Emirates, Etihad, Expedia, Google, Hotelbeds, Hyatt Hotels, Iberia, Japan Airlines, JTB, Mandarin Oriental, Melia Hotels International, Norwegian Cruise Lines, NYC & Co, Radisson Hotel Group, Room Mate Hotels, Royal Caribbean Cruises, Silversea Cruises, The Oberoi Group, Travelport TripAdvisor, TUI, Uber, United Airlines és még sokan mások.