Orbis: bíztató számok Kelet-Európában

Forrás: turizmus.com

 2017. április 27. 16:12

Az aktív revenue management és az egész régióban tapasztalható kedvező makrogazdasági környezet pozitív mutatókat hozott az egész régióban: +9,5%-os RevPAR növekedés, +3% átlagos szobaár-növekedés valamint a 3,5% foglaltság jellemezte a cégcsoportot.

2017 első negyedévében az Orbis forgalma 4,4 millió Euróval emelkedett (+7,6%) 62 millió euróra. A magasabb bevétel párosulva a költségek folyamatos monitorozásával, a személyi költségek nagy nyomása ellenére +10,7%-os EBITDAR emelkedést eredményezett összevetve a tavalyi év vonatkozó negyedévével.

A Csoport EBITDA eredménye 2017 első negyedévében 8,9 millió euró, ami egy +43,6%-os emelkedés a korábbi év hasonló időszakához képest.

Portfolió-fejlesztés és eszközmenedzsment

2017 elején, összhangban az eszközmenedzsment tervével, az Orbis lezárta öt, korábban bérleti szerződés keretében üzemeltetett szálloda visszavásárlását Budapesten (összesen 1150 szoba) egy 64,1 millió eurós tranzakció keretében.

Ez a lépés lehetőséget ad, hogy még hatékonyabbak legyenek a szálloda-üzemeltetésben és tovább javítja a vállalat teljes megtérülési rátáját. Szintén 2017 első negyedévében jelentették be egy újabb bérleti szerződés keretében üzemeltetett szálloda, a Sofitel Budapest Chain Bridge (357 szoba) visszavásárlását, melyre a második negyedévben kerül sor.

Ezt követően a szálloda potenciálisan értékesítésre kerülhet a későbbiekben, egy Orbis-al kötendő management szerződés mellett. A portfolió átalakítására vonatkozó stratégiánknak megfelelően az első negyedévben két lengyelországi szálloda értékesítésére, majd ezekre vonatkozó franchise szerződés megkötésére került sor.

A Mercure Karpacz és a Mercure Jelenia Góra szállodákról szóló megállapodások célja, hogy az Orbis saját tulajdonú szállodái a régió fővárosaira és központi üzleti csomópontjaira összpontosuljanak.

A fejlesztéseket illetően 2017 első negyedévében két franchise szerződést kötöttek új szállodákra: az ibis Styles Warsaw City (220 szoba) és az MGallery by Sofitel Tarcin Forest Resort & Spa (64 szoba) Bosznia-Hercegovinában, mely egyben egy új piacon való megjelenést is jelent.

A franchise és management megállapodásokon túl van négy saját tulajdonú fejlesztési projekt is: az ibis Vilnius Center (164 szoba), az ibis Styles Warsaw (178 szoba), az ibis Styles Szczecin (148 szoba) és az ibis budget Gdansk Posejdon (76 szoba). Ezek a szállodák a következő években csatlakoznak a Csoport portfoliójához.

Kihasználva, hogy az első negyedév nem számít főszezonnak, további felújítási munkálatokat végeznek a stratégiai fontosságú szállodákban, például: MGallery by Sofitel Prague Old Town, ibis Budapest Heroes' Square, Mercure Budapest City Center, Mercure Budapest Buda, Novotel Krakow City West és a Novotel Poznan Center.