Óriási nemzetközi érdeklődés a Liget Budapest tervpályázatára

 2014. március 24. 13:23

Február végi megjelenése óta már csaknem harmincezren látogatták meg a Városligetben felépítendő múzeumi épületekre kiírt, nyílt nemzetközi építészeti tervpályázat weboldalát.

A felhívás szövegére eddig több mint 130 országból voltak kíváncsiak, és már több mint 1500-an regisztráltak is a tervpályázatra. A múzeumi épületek létrehozása a Városliget hosszú távú, átfogó megújítását szolgáló Liget Budapest Projekt része, amelynek célja az új épületek létrehozása mellett a park zöldfelületének teljes rekonstrukciójával és növelésével együtt, a Liget hagyományainak megfelelően, egy világszínvonalú városi családi élménypark létrehozása. A felhívás szövege a www.ligetbudapest.org címen érhető el.

 

A Liget Budapest Projekt tervpályázatán öt új épületre - ahol hat intézmény kap helyet - négy külön pályázatot írtak ki. Az Új Nemzeti Galéria – Ludwig Kortárs Művészeti Múzeum, a Néprajzi Múzeum és a Magyar Zene Háza épületeire egy-egy, a FotóMúzeum Budapest és a Magyar Építészeti Múzeum épületére pedig egy közös felhívás jelent meg. A nemzetközi tervpályázat a Városliget komplex fejlesztését és megújítását célzó hosszú távú projekt része. A Városliget – az új múzeumépületek révén, a park zöldfelületének teljes megújításával és bővítésével, valamint a már itt működő intézmények rekonstrukciójával és fejlesztésével – a jövőben Budapest egyik meghatározó, Európa-szerte ismert turisztikai és kulturális desztinációja, családi élményparkja lesz.

A 870.000 euró összdíjazású nemzetközi felhívás nyílt, kétfordulós, a pályaműveket 11 tagú nemzetközi zsűri bírálja el. Az első forduló augusztusban zárul le, a végeredményt decemberben hirdetik ki.

A Liget Budapest Projekt keretében felépülő öt új épület az elmúlt évben meghirdetett elhelyezési ötletpályázat nyertes pályaműveiben javasolt megoldásokkal összhangban, a park szélein, illetve a Ligetben található, de lebontásra ítélt építmények, beépítések helyén épülnek fel, megóvva a park zöldfelületét, amelynek rekonstrukciója és növelése a Liget Budapest Projekt egyik alapvető eleme. A Néprajzi Múzeum, a Magyar Építészeti Múzeum, valamint a FotóMúzeum Budapest (a mostani Magyar Fotográfiai Múzeum) az Ötvenhatosok terén, a Magyar Zene Háza a lebontásra kerülő volt Hungexpo-irodák helyén, míg az Új Nemzeti Galéria a lebontandó Petőfi Csarnok mögötti területen épül fel.

A februárban megjelent tervpályázat célja, hogy olyan múzeumok épüljenek a Városligetben, amelyek úgy lesznek ikonértékűek Budapest és Magyarország számára, hogy egyben funkcionálisan 21. századi megoldásokkal, világszínvonalon szolgálják a gyűjteményeket és a látogatókat. Fontos, hogy a tervezett épületek flexibilis tereket biztosítsanak a következő évtizedekre a beköltöző intézményeknek és megfelelő körülményeket a látogatóbarát működéshez. Elsőrendű szempont, hogy az új múzeumok a kortárs építészet legmagasabb színvonalán maradandó esztétikai élményt nyújtsanak a látogatónak és hozzájáruljanak Budapest épített örökségének gazdagításához, úgy, hogy tisztelettel kezelik a Városliget történeti örökségét.