Oroszország legnagyobb kortárs művészeti múzeuma nyílt meg

Forrás: MTI

 2015. június 11. 15:29

Miközben az orosz állami kultúrpolitikában a konzervatív irányzat kap teret, Oroszország legnagyobb kortárs művészeti múzeumának VIP-megnyitóját tartották szerdán a moszkvai Gorkij parkban, a Garázs nevű intézmény újabb épületeként.

Az új intézmény, amelyet a szakma máris a művészetek templomának nevezett el, a Garázs nevű oroszországi modern művészeti múzeum újabb, immár állandó épülete az orosz főváros központi parkjában. Egy 1990-es években pusztulásnak indult épületben kapott helyet, amelyben a szovjet időkben a népszerű Évszakok nevű étterem működött. Az épületnek Rem Koolhaas világhírű holland építész adott új életet. A beruházás 27 millió dollárba került.

Koolhass nem titkolta, hogy a sztálinista építészetből merített ihletet, amellyel az 1960-as években ismerkedett meg először moszkvai útján. Meghagyta annak betonvázát és a szovjet korszakot híven tükröző belső mozaik képeit, valamint a korra jellemző betonlépcsőket.

A több mint 5400 négyzetméter alapterületű épületben öt kiállítótermet, médiatárat, előadótermeket, gyermek alkotóközpontot, mozit, könyvesboltot, könyvtárat, tetőteraszt, kávézót alakítottak ki. Az udvarban a public-artnak adnak teret.

Dása Zsukova, a Garázs alapítója, nem mellesleg Roman Abramovics orosz milliárdos barátnője, az intézmény honlapján emlékeztetett arra, hogy a Garázs Kortárs Művészeti Múzeum első moszkvai otthona az 1928-ban tervezett, szovjet avantgardot képviselő Bahmetyevszkij autóbuszgarázs volt. A műemlék épületet felújították, és 2008-ban költözött be az intézmény. 2012-ben ideiglenes pavilont emeltek Ban Sigeru, Pritzker-díjas japán építész, formatervező tervei alapján a Gorkij parkban. Napjaink egyik leginnovatívabb formatervezője, a papírépítészet eredeti létrehozója, feltalálója újra feldolgozott kartoncsövekből emeltette az építményt, amelynek eredetileg egy évet kellett volna kiszolgálnia, de 3 évet élt.

A Garázs új, immár állandó épületének szerdai VIP-megnyitóján Anton Belov, a központ igazgatója elmondta, hogy az ezüstszürke, fényes, dobozszerű épületet és stílusosan garázsbejáratú múzeumot egy japán és egy thaiföldi képzőművész kiállításával pénteken nyitják meg a nagyközönség előtt.