Országos megmozdulás a Turizmus Világnapján

Forrás: turizmus.com

 2014. szeptember 10. 16:04

A Turizmus Világnapján az egész világon együtt ünneplik a turizmust és mindazt, amit az utazásnak köszönhetünk. A Magyar Turizmus Zrt. kezdeményezésére, a turizmusban dolgozók és a turisták 2011-ben ünnepelték meg hazánkban első alkalommal a Turizmus Világnapját.

Az ENSZ Turisztikai Világszervezete az idei esemény központi témájaként a turizmus és a közösségépítés kapcsolatát jelölte meg.

A mottó: „Tourism&CommunityDevelopment”.

A turizmus közösségépítő ereje sok ember számára ismert, hiszen egy, a családdal eltöltött nyaralás, egy kongresszuson megismert új kolléga vagy egy hosszú út alatt szerzett új barát mindenki életében meghatározó pillanat. A turizmus nemcsak egy szakma, nemcsak szórakozás és nemcsak egy iparág, annál sokkal több. A Turizmus Világnapja idei ünnepsége során szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy milyen fontos szerepet játszik az életünkben az utazás élménye, hogy útjaink során milyen meghatározó kapcsolatokra és tapasztalatokra teszünk szert és, hogy mindannyian egy össznépi társasjátékban veszünk részt. Napról napra egyre többen - áll az MT Zrt. felhívásában.


A Magyar Turizmus Zrt. széles körű szakmai összefogást hirdet annak érdekében, hogy legyen a Turizmus Világnapja (szeptember 27-e) minden évben az a nap, amikor kiemelt figyelemben részesítjük a belföldi és külföldi vendégeinket. Lepjük meg őket egy-egy apró figyelmességgel, kedves köszöntő felirattal, vagy bármi egyéb akcióval, ami arról szól, hogy ő a mi vendégünk, mi szívesen látjuk és mindent megteszünk azért, hogy jól érezze magát nálunk.Idén, szeptember 27-én kívül szeptember 26-ára és 28-ára, tehát a kapcsolódó péntekre és vasárnapra is kiterjeszthetik akciójukat a belföldi turizmusban érintett szolgáltatók.

Egy apró ötlet is elég az országos megmozdulásban való részvételhez!

A negyedik Turizmus Világnap akcióhoz a turisztikai szolgáltatók is csatlakozhatnak a saját maguk által kitalált aktivitással. A turizmusvilagnap@itthon.hu címre, szeptember 17-ig várjuk a turisztikai szolgáltatók és programgazdák ötleteit arra vonatkozóan, hogy ki milyen, külön erre az akcióra kitalált – lehetőség szerint a közösségépítéshezis kötődő – kedvességgel, figyelmességgel, apró ajándékkal lepné meg vendégeit az idei Turizmus Világnap alkalmából. A szolgáltatók által megküldött akciókat, figyelmességeket és kreatív ötleteket az MT Zrt. saját weboldalain és facebook oldalain is megjelenteti és folyamatosan népszerűsíti. A legeredetibb, legszellemesebb, legkreatívabb ötleteket a Magyar Turizmus Zrt. külön is megemlíti a Turizmus Világnap alkalmából szeptemberben tartandó sajtótájékoztatóján.

Ne feledje: idén a közösségépítés és a turizmus kapcsolata áll a középpontban, ezért minél több, olyan ötletet várunk, amely kifejezetten az emberi kapcsolatokra, és a turizmus embereket összehozó erejére koncentrál!

Szakmai akció a Turizmus Világnaphoz kapcsolódóan

A 2014-es Turizmus Világnap alkalmával a közösségépítés jegyében a Magyar Turizmus Zrt. szeretné a turisztikai szakmát meghívni egy különleges városnézésre az ország valamennyi régiójában, amelyen hazánk napjainkban átadott új turisztikai beruházásait és fejlesztéseitmutatjuk be, úgy, ahogy még nem voltak láthatóak. A szakma bevonása mellett természetesen a belföldi és külföldi turisták megszólítása is fontos részét képezi a Világnapnak, ahogy a magyar lakosság felé történő köszönetnyilvánítás is.

Közönségakció a Turizmus Világnapon

A Magyar Turizmus Zrt. közönségakciót is szervez szeptember 27-ére, amelynek keretében Budapest több kiemelt turisztikai központjában apró ajándékokat és – az idei Turizmus Világnaphoz kapcsolódóan – a turizmus jelentőségét bemutató információkkal ellátott könyvjelzőket osztogatnak majd. Ez utóbbin egyben köszönetet is nyilvánítunk a belföldi és a külföldi utazóknak azért, hogy részesei a magyar turizmusnak!

Sajtótájékoztató a vendégbarát akció meghirdetésére

A Magyar Turizmus Zrt. – a legnagyobb szakmai szervezetek és a turisták fogadásában közvetlenül érintett legnagyobb cégek és stratégiai partnerei bevonásával – szeptember hónapban sajtótájékoztatót tart, amelynek segítségével a hazai lakosság figyelmét is a Turizmus Világnapra és ezen keresztül a vendégszeretet fontosságára kívánja irányítani.

Az ENSZ Turisztikai Világszervezetének (UNWTO) kezdeményezésére a turisztikai ágazat 1980 óta minden évben szeptember 27-én ünnepli a Turizmus Világnapját. Ehhez kapcsolódva az MT Zrt. 2011-ben hagyományteremtő szándékkal, nagyszabású vendégbarát akciót hirdetett, melynek sikerén felbuzdulva, azóta hazánkban is megünnepelik a Turizmus Világnapot.

A cél a turisztikai szakma és a hazai lakosság figyelmének felhívása a vendégszeretet, a vendégbarát viselkedés jelentőségére, a folyamatos szemléletformálás szükségességére. Az akcióval tudatosítani kívánják a szervezők, hogy a turizmus milyen fontos szerepet tölt be a magyar gazdaságban.

Az idei esemény központi témája a turizmus és a közösségépítés kapcsolata. Ezzel is szeretnék felhívni a figyelmet arra, hogy a fenntartható fejlődés egyik alapja az a fajta közösségépítés, amelyet a turizmus tökéletesen szimbolizál: megismerni és megérteni más országokat, kultúrákat és embereket. A turizmus gazdasági befolyása olyan társadalmi felelősségvállalást és politikai jelentőséget hozott magával, amelynek köszönhetően egyre több ország allokál forrásokat a turizmus fenntartható fejlődésére mind gazdasági, mind pedig munkahely teremtési szempontból.

A turizmus alapja minden országban, városban és közösségben maga a közösség. Mindannyian a turizmus résztvevői vagyunk, akár fogadó, akár érkező oldalon, így kölcsönös érdekünk, hogy tiszteljük egymást. Idén a hivatalos ünnepség Mexikóban, Guadalajarában kerül megrendezésre.

További információ: http://wtd.unwto.org/