Összeállt a Bocuse d'Or 12 tagú hazai mezőnye

Forrás: turizmus.com

 2015. szeptember 15. 18:46

Lezárult a Magyar Bocuse d'Or Akadémia pályázata, szeptember 15-én a neves szakemberekből álló zsűri döntött arról, hogy a világ leghíresebb szakácsversenyének decemberben esedékes magyar selejtezőjén kik mérhetik össze tudásukat.

A tucatnyi induló között találni Bocuse d'Or világdöntőt már megjárt commist és a korábbi hazai versenyek dobogós helyezettjét, valamint külföldön dolgozó szakácsokat.

A pályázat célja a legalkalmasabb, legtehetségesebb szakácsok megtalálása, akik közül a selejtezőt, majd a februári döntőt követően dől el, hogy a Budapesten megrendezésre kerülő Bocuse d'Or Europe versenyen ki képviselheti Magyarországot. Jövő májusban Európa 20 országa versenyez hazánkban, és ha a korábbi magyar versenyzőkhöz, Széll Tamáshoz és Molnár Gáborhoz hasonló sikeres szereplés megismétlődik, a magyar versenyző ezen a versenyen kvalifikálja magát a Bocuse d'Or Lyon 2017-es világdöntőjére, Lyonba.

A Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke, Hamvas Zoltán elmondta: „A pályázati felhívásra minden várakozást felülmúlva 19 érvényes pályázat érkezett. A zsűri elsősorban a kidolgozottságot, a szezonalitást, a húsok és köretek arányát, valamint a változatos technológiák használatát értékelte, de emellett fontos szempont volt a befektetett munka is. Olyan embert keresünk, aki képes sokat dolgozni a célért."  A Bíró Lajos, Csapody Balázs, Hamvas Zoltán, Sárközi Ákos, Segal Viktor, Vomberg Frigyes és Wolf András alkotta zsűri a fenti szempontok figyelembevételével választotta ki azt a 12 személyt, aki a 2015. december 13-án megrendezésre kerülő magyarországi selejtezőn fogja összemérni tudását.

A zsűri döntése alapján, a bírálati szempontoknak, valamint a Bocuse d'Or magyarországi selejtező versenykiírásának, a verseny színvonalának és szellemiségének az alábbi versenyzők feleltek meg:

Domján Richárd, Bock Bisztró, Budapest

Győrffy Árpád, Kollázs – Four Seasons, Budapest

Katona András, 12 Hay Hill, London, Egyesült Királyság

Kovács Attila, Spaletta Étterem és Sörház, Kecskemét

Mizsei János, Mák Bisztró, Budapest

Molnár Péter, Johanna Maier Filzmoos, Ausztria

Pohner Ádám, Olimpia Étterem, Budapest

Sándor Rodrigo, Costes Downtown, Budapest

Sipos András, NU bistro, Budapest

Sugár Róbert, Kistücsök Étterem, Balatonszemes

Szabó László, Helyszíni szolgáltatások, Sodexo

Volenter István, 67 Étterem és Bistro, Székesfehérvár

A pályázat témája a mangalicatarja, a mangalicakaraj vagy a mangalicapofa és -nyelv volt, amelyhez a piac zöldség- és gyümölcskínálatából lehetett választani. A fenti három húselem közül legalább kettőt, míg a piac kínálatából legalább három zöldség vagy gyümölcs felhasználását kellett a pályázó által beküldött receptben bemutatni.

A december 13-án megrendezésre kerülő magyarországi selejtező versenykiírására és témájára hamarosan fény derül.

Szintén szeptember 15. volt a Hagyomány és Evolúció versenyre való jelentkezés határideje, a zsűri a beérkezett pályázatok alapján dönti el, hogy szervez-e selejtezőt a november 15-i, 10 résztvevővel zajló döntő előtt. A döntő első három helyezettje közül ketten pedig részt vehetnek a Bocuse d'Or februári magyarországi döntőjében, amennyiben megfelelnek a feltételeknek.