Összefogás a Mátra térségéért

Forrás: MTI

 2015. június 29. 14:48

Széles körű összefogásra van szükség a mátrai régió fejlesztését célzó uniós források hatékony felhasználásához, ez pedig a gazdaság- és turizmusfejlesztési elképzelések összehangolása nélkül elképzelhetetlen.

Ennek fényében tartott szakmai fórumot június 27-én, Gyöngyösön az Önkormányzatok Mátrai Szövetsége (ÖMSZ). Az ÖMSZ célja, hogy a több mint hatvan Heves és Nógrád megyei, mátrai település közti kapcsolatokat szorosabbra vonva együttműködést generáljon, valamint, hogy ezt az együttműködést a szlovák határon átnyúló kapcsolatokkal bővítse, erősítse – mondta Hiesz György, Gyöngyös polgármestere. Ennek érdekében fontos megteremteni egy „politikán átnyúló" Mátra-lobbit, hogy több befektetést vonzzon a térség, több turisztikai fejlesztés valósulhasson meg, s ez által javuljon az életminőség.

Az előző uniós pénzügyi ciklusban sikerült jelentős eredményeket elérni, mintegy 60 milliárd forintnyi fejlesztési forrás állt rendelkezésre. Ebben az időszakban újult meg a mátrai szálláshelyek jelentős része, turisztikai attrakciókat fejlesztettek, előrelépett az örökségvédelem, a borturizmus, a falusi turizmus és a rendezvényszervezés is – idézte fel Becsó Zsolt országgyűlési képviselő, Mátra-lobbista. A megoldást egy komplex fejlesztési program összeállítása jelentené, amelyhez kormányzati támogatást kell nyerni. Kis, pontszerű fejlesztések helyett nagyobb léptékekben, átfogó programokban kell gondolkodni. Létre kell hozni egy mátrai fejlesztési társaságot, hogy a Mátra Budapest és a Balaton után a harmadik legfontosabb turisztikai célállomás legyen.

 

A Mátra az egyetlen brand a térségben a turizmus területén, amelyet építeni kell, ez pedig csak összefogással lehetséges. A Mátra versenyképességét nagymértékben határozza majd meg, hogy milyen hatékonysággal tudja felhasználni a rendelkezésére álló területfejlesztési forrásokat – hangsúlyozta Szabó Róbert, a Heves Megyei Közgyűlés elnöke, aki kitért arra is: a nagyobb beruházások a központi régióból, Budapestről már „kifelé jönnek", fontos tehát, hogy Heves megye és a mátrai térség is haszonélvezője legyen ennek. Azt is mondta, hogy a lobbi önmagában kevés, ha nincsenek jó projektek, e téren pedig még van min csiszolni.

Az ÖMSZ elnöke, Lénártné Benei Anikó elmondta, hogy az Európa a polgárokért elnevezésű uniós pályázat keretében szervezték meg azt a szakmai fórumsorozatot, amely a mátrai térség fejlesztési lehetőségeinek jobb kihasználását, az együttműködési formák hatékonyabbá tételét, illetve az uniós források legoptimálisabb felhasználását szolgálja. Az októberben záruló tízhónapos programsorozat keretében igyekeznek felmérni, hogy a térség önkormányzatai, a gazdasági és a civil élet szereplői milyen elképzeléseket, fejlesztéseket szeretnének megvalósítani a jelenlegi tervezési ciklusban. Terveik szerint ezek alapján nagy, a kormányzat által támogatott gazdasági és turisztikai fejlesztési projekteket is össze tudnak majd állítani.