Összefogtak a somlói gazdák – Jégbortól a pezsgőig széles a kínálat

Forrás: turizmus.com

 2015. február 16. 14:21

Hazánk legkisebb borvidéke az utóbbi években látványos fejlődést produkál, köszönhető ez nemcsak a tetemes mennyiségű uniós pénznek, hanem a környékbeli gazdák összefogásának is.

A Somlói Spirit Pálinkaház, a Tornai Pincészet, a Bogdán Birtok, a Várkapitány Pincészet és a Kreinbacher Birtok európai színvonalú és infrastruktúrájú, kínálatban és szolgáltatásokban egyaránt gazdag programot képes nyújtani a belföldi és külföldi turistáknak.

 

A télen is gyönyörű Somló hegyen és annak „szoknyáján" bájos, rendezett falvak sorakoznak. A helybeliek – a Bakony és Balaton Térségi Turisztikai Nonprofit Kft. támogatásával – közös magazint is kibocsátottak, bemutatandó a vulkanikus talajú borvidéket. Ahogyan Lencsés Tamara ügyvezető fogalmaz: a Somló több mint bor. A Somló egyfajta szellemi oázis.

A borvidék legnagyobb pincészete a Tornai családé. Napjainkra a birtok mérete 60 hektárra bővült, és immáron a harmadik generáció képviselői vezetik a vállalkozást. A modern, elegáns formatervezésű komplexum nagyszabású rendezvények és esküvők lebonyolítására is kiválóan alkalmas. A pincészet és annak tulajdonosa, Tornai Tamás, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke, több évtizedes tapasztalata alapján támogatója a térség termelői együttműködésének. Boraik közül főleg a Nagy-somlói Juhfark, a Zenit, a Grófi Juhfark különösen emlékezetesek.

Ugyancsak családi vállalkozás a Bogdán Pincészet, amely a juhfark mellett olyan izgalmas italokat produkál, mint a Primavera nevű sima, könnyed bor, vagy a Deres Furmint Jégbor.

A Várkapitány Pincészet tipikus kézműves borászat, tulajdonosa Csáki Tibor méltán büszke a szállást is kínáló, Makovecz-Imre tervezte hatalmas házra és a több száz éves Turul pincére.

Pezsgőt készíteni e csendes kis borvidéken talán merészségnek számít, ám az ultramodern építésű, francia és olasz gépekkel működő, patyolattiszta, teljesen automatizált Kreinbacher üzemben kiváló ünnepi nedűk készülnek.

Most már csak az kellene, hogy akár egyenként, akár közös túrák megszervezésével ide csalogassák a turistákat, hiszen ehhez minden adottság megvan. Hamarosan bővülni fog a környékbeli szálláshelyek száma, és akkor nemcsak fél-egynapos programokra lehet majd idecsábítani a turistát.