Összegezte elégedettségi felmérésének eredményeit az MSZÉSZ

Forrás: turizmus.com

 2015. március 15. 19:15

Az Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének tagjai meglepően nagy számban, összesen 131-en válaszoltak a feltett kérésekre.

Arra a kérdésre, hogy melyek a szakma legfontosabb lobbitémái, az 1-10-es skálán megerősítették az MSZÉSZ ügyvezetés által eddig is napirenden tartott témákat, melyek az alábbiak: szállodák jövedelmezősége, szobakiadás ÁFA kulcs csökkentése, IFA felhasználása turisztikai marketing célokra, vendéglátás ÁFA-kulcs csökkentés, szakoktatás helyzete, helyi adók emelkedésének megakadályozása, üzleti vendéglátás adózásának csökkentése, EU támogatások és kedvezményes hitelek biztosítása felújításokra, nemzeti marketing forrásainak emelése.

Érdekesség, hogy – az oktatást kivéve – valamennyi téma „zsebbe vágó"is, ami utal a vállalkozások gazdasági helyzetének változatlan gyengeségére, kiszámíthatatlanságára is.

A válaszadók 24,4%-a eredményesnek, 43,5%-a jónak tartja az MSZÉSZ lobbitevékenységét – ezt biztatónak tartja a szövetség. Természetesen szeretnének eredményesebbek lenni, ezért is törekednek az NGM-mel és az MT Zrt.-vel a szakmai kapcsolatok erősítésére, a társ szövetségekkel való hatékonyabb együttműködésre.

A szövetség ügyvezetése örül annak is, hogy a válaszadók az MSZÉSZ kommunikációját – benne a honlapot, a hírleveleket és a trendriportokat – tárgyszerűnek, hasznosnak tartják,  rendszeresen olvassák, de csaknem 72%-uk többszöri megszólalást javasol – tájékoztatta szerkesztőségünket Niklai Ákos elnök. Több jó tanács alapján – a szerény titkársági kapacitás ellenére is - tovább kívánják korszerűsíteni a szövetség kommunikációját, megosztva legjobb szakmai tapasztalatokat, aktuális, nemzetközi trendeket, pályázati lehetőségeket.

Biztató az is, hogy a válaszadók 57%-a részt tudna vállalni a szövetség lobbimunkájában.

Az ügyvezetés is szeretné, ha több fiatal szakember részt venne a szövetség országos és régiós szervezésében és irányításában, közös stratégiai gondolkodásban.

A felmérés eredményeiről ITT olvashatnak bővebben.