Őszi gasztroélmények a Balatonnál

Szerző: Gulyás J. Attila

Forrás: turizmus.com

 2022. szeptember 20. 10:29

Folytatódnak a balatoni gasztroturisztikai rendezvények, a füredi borászok murcival és palóclevessel, a tapolcaiak pisztrángkrémes szendvicsekkel várják a gourmandokat, Balatonakaliban pedig először tartanak nyilvános mandulaszüretet és hagyományindító eseményként Országos Mandulatörő Versenyt.

Koncz Imre, a hétszáz lelkes Balatonakali polgármestere nyitja meg szeptember 23-án délután a Magtárban a háromnapos mandulafesztivált, majd Kovács Szilvia, a Magyar Agrár- és Társadalomtudományi Egyetem kutatója avatja be a résztvevőket a sikeres mandulatermesztés technológiájába. Este a művelődési házba bor- és mandulakóstolóra, majd a Mercédesz Jazz Band koncertjére várják a település lakóit és vendégeit.

A szombat a mandulaünnep agrárgazdálkodási napja lesz, a helyi vállalkozók a mandulapiac világpiaci helyzetéről, és az Akaliban folyó mandulatermesztés tapasztalatairól fejtik ki tapasztalataikat. A nap fénypontja az első Országos Mandulatörő Verseny lesz, amelyre a legügyesebb kezű háziasszonyokat és segítőiket várják.

Szeptember 25-én reggel megnyitják a mandulavásárt, ahol az idei, legfrissebb, elsődlegesen csokoládéba, süteménybe, tortába való különlegességből vásárolhatnak a háziasszonyok. Délben a Pepita 77 zenekar muzsikájára ülnek asztalhoz az édesszájúak, és végigkóstolják a mandula felhasználásával készült ételeket.

A füredi Gyukli Pincészetben palóclevessel is várják a pincetúrázókat

Fotó: Gyukli Pince

Újbor, pisztráng és zene

„Újra murcizhatunk a jövő szombaton Balatonfüreden!”  – üzenik honlapjaikon az észak-balatoni város és környéke jól ismert szőlősgazdái. A szeptember 29-i, a Zelna-borászat, a Figula-, a Feind- és a Gyukli Pincészet összefogásával sorra kerülő Murci Fesztiválon – amely a még nem teljesen kiforrt, zavaros újborról kapta a nevét – szőlővel, friss musttal, új- és óborral, a Gyukli Pincészetben palóclevessel is kedveskednek a pincetúrázóknak. Amíg a szülők iszogatnak, falatoznak, a gyerekek traktorozással tölthetik el az időt.

Szeptember 30. és október 2. között a tapolcai Vízimalom-, a Romkert- és a Déli Városkapu színpadán koncerteznek a város és környékének kedvelt zenekarai. A már hagyományos Pisztráng és Borfesztivál első napján az örökzöld zenét kedvelő közép- és időskorúaknak készülnek maradandó élményt nyújtani, de hivatalos a háromnapos eseményre a Molnár Dixieland Band, a Babos-Piller-, a Merry Go Round Jazz duó és a  Klaudia & Jag Projekt is. Esténként pedig lézershow-ban gyönyörködhetnek a pisztráng- és borünnep résztvevői.

Október 2-án 10 órától Hangodi László főmuzeológus vezetésével a messze földön híres Lessner Pincét és az Ó-Zsinagógát járhatják be a Tapolcára látogatók, a műemléki túra előtt a Déli Városkapu Parkban napindító jógára várják a pisztrángünnep résztvevőt.

Gasztroshow-val folytatódik a város vasárnapi programja, a plébániaudvaron pisztrángpástétomokkal kínálják a vendégeket, lesz látványfőzés kóstolóval, különleges receptekkel, és konyhai trükkökkel is megismerkedhetnek az érdeklődők. Délután a város három szabadtéri színpadán folytatódnak a zenei programok, este 7-kor pedig a katolikus templomban Virágh András és Gion Zsuzsanna ad orgonakoncertet.