Őszi kulináris utazások az Opatija Riviérán

Forrás: turizmus.com

 2022. szeptember 23. 13:19

Az Opatija Riviéra a horvát gasztronómia egyik központja, ahol az ínyencek mindig a legfrissebb szezonális kínálattal találkozhatnak. A friss halak és a tenger gyümölcsei mellett októberben különleges, sütőtökkel és gesztenyével készült finomságokat kóstolhatnak a Kvarner-öbölbe érkezők.

Október, a gesztenye hónapja

A tekintélyes brit napilap, a The Guardian az évről évre megrendezett lovrani gesztenyefesztivált, a Marunadát a tíz legjobb európai őszi gasztronómiai fesztivál közé sorolta. A „világ legjobb gesztenyéjének” tiszteletére rendezett ünnepségsorozat idén sem marad el, a Kvarner-öbölbeli városban október 7. és 23. között várják a látogatókat.

De mit kell tudni erről a különleges gyümölcsről? Az Učka-hegység lejtőin, Lovran és Opatija felett terem a lovrani marun, amely az őshonos vadon termő gesztenye és a helyi tengerészek által a Távol-Keletről hozott csemeték keresztezése. A város nevét adó babér mellett a szelídgesztenye az a gyümölcs, amely a legjelentősebb hatást gyakorolta a történelmi és a mai Lovranra.

A hegyi és a tengeri klíma találkozása teszi igazán zamatossá a lovrani marunt, azaz a gesztenyét

Fotó: TZ Opatija

A helyiek úgy vélik, a hegyi és a tengeri klíma találkozása teszi igazán zamatossá a lovrani marunt, amely az évszázadok során egész Európában hírnevet szerzett. A 19. században Olaszországba, Ausztriába, Németországba is exportálták, a városba látogató előkelő vendégek pedig ritka csemegeként fogyasztották.

A zenei eseményekkel kísért kéthetes Marunada vendégei megkóstolhatják Lovran és a környékbeli kis falvak, Liganj és Dobrec terményeit: sült gesztenye, desszertek, pálinka, sör, méz és saját készítésű sütemények kavalkádja várja a látogatókat. Még nincs késő a tervezésre: az október 23-ai hosszú hétvége épp megfelelő lehet, hogy belepillantsunk ebbe a hangulatos fesztiválba.

A Hotel Ambasadorból lenyűgőző panoráma tárul a Kvarner-öbölre

Fotó: Liburnia Hotels & Villas

Az új évszak beköszöntét az alapanyagválaszték is jelzi, és mi lenne ősziesebb étel a sütőtöknél? A zöldségféle a hűvösebb hónapok egyik legkedveltebb eledele, amely nemcsak levesként vagy sütve finom, de remek köretek, desszertek, sütemények és italok is készülhetnek belőle. Tudományos kutatások támasztják alá, hogy a sütőtök gazdag vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően egészségmegőrző, gyógyító hatással is bír. Édeskés, de nem markáns ízű, sósan elkészítve szerecsendió, római kömény, koriandermag, curry és gyömbér illik hozzá, édességként pedig a hagyományos téli fűszerek, a gyömbér, a szerecsendió, a fahéj és a szegfűszeg adhat neki aromát.

Az Ambasador egyik tengerre néző szobája

Fotó: Liburnia Hotels & Villas

Sütőtökös fogások tengerparti kilátással

Kora ősszel még igazán kellemes az idő az Adria mentén, az utószezon ideális a nyugalmasabb kikapcsolódásra. A Liburnia Hotels & Villas szállodavállalat októberben különleges, a hagyományt és az innovációt ötvöző gasztronómiai utazásra invitálja az Opatijába érkezőket.

A Hotel Ambasador Cubo fine dining étteremben például sütőtökre komponált menüt kínálnak, és a desszertek között is kiemelt helyet kap a tök és az ősz másik jellegzetes gyümölcse, a gesztenye. A Hotel Palace Bellevue Strauss kávézójában a vegán villásreggelit is sütőtökre hangolták: sütőtökös müzli, granola, tökmag, sült tökpüré és zabjoghurt alkotják a reggeli fogást. A desszertek ugyancsak tükrözik az új szezon beköszöntét: a vendégek megkóstolhatják a tökös sajttortát, a sütőtökös, fűszeres tejeskávét, s az izgalmas, új koktélt, a tökös whiskey sourt is kipróbálhatják.

Az őszi hangulattal jól megfér a wellnessélmény

Fotó: Liburnia Hotels & Villas

A Liburnia Hotels & Villas azokra is gondolt, akik a kulináris élvezeteket wellnessélményekkel szeretnék párosítani: a Hotel Ambasador és a Hotel Palace Bellevue speciális, Wellness & Gourmet csomagajánlata a kényeztető kezelések mellé kifinomult gasztronómiai élményeket is kínál.