Őszig elkészül a szolnoki Sörárium

Forrás: turizmus.com

 2015. május 26. 22:16

Szolnok új, különleges nevezetessége lesz a Polgármesteri Hivatal alatt megnyíló Sörárium, ahol interaktív sörtörténeti kiállítás nyílik, a látványfőzdében megismerkedhetünk a sörgyártás folyamatával, és természetesen meg is kóstolhatók a helyben főzött sörök.

A félmilliárd forintból megvalósuló interaktív látványosság helyszínét, a Városháza pincéjét kialakításakor tüzelőtárolásra tervezték. Fa és szén állt a különböző helyiségekben. Az 1200 négyzetméteres pince bizonyos szakaszai a kivitelezés kezdetén szinte járhatatlanok voltak, összesen mintegy 1500 köbméter földet kellett kitermelni belőlük, mielőtt az érdemi munka egyáltalán elkezdődhetett volna.

Jelenleg már a vakolások, gépészeti szerelések zajlanak. Az építészeti elemek befejezése után következik majd a kiállítóterek berendezése, a sörfőzési technológia beszerelése, illetve a konyhai rész felszerelése, ennek a próbaüzeme. Mindez azt jelenti, hogy az érdeklődők nyár végén, ősz elején birtokba vehetik a Söráriumot, amely egyszerre nyújt majd gasztrokulturális élményt, és mint turisztikai látványosság növeli a belváros vonzerejét.

 

A 100 százalékban európai uniós forrásból finanszírozott interaktív múzeumban a család minden tagjának kínálnak majd szórakozási lehetőséget. Kialakítanak egy külön gyermekfoglalkoztatót, lesz sörtörténeti kiállítás és hangulatszoba, de a sörkészítés elengedhetetlen eszközeit és a főzés folyamatát is bemutatják. A falak között működő sörözőnek különleges hangulatot adhat majd, hogy a tervek szerint az egyes asztaloknál olyan jeles emberek élethű szobrai mellé telepedhet le a látogató, akikről köztudomású, hogy életükben igencsak szerették a jó sört.

A projekt gazdája a Szolnoki Városfejlesztő Zrt.