Öt érdekesség az Oktoberfestről

Forrás: turizmus.com

 2023. augusztus 30. 17:50

Az Oktoberfest talán az egyik legismertebb német fesztivál a világon, melyre többszázezren érkeznek minden évben. Az esemény meglátogatása egy jó indok arra is, hogy felfedezzük München városát egy őszi kiránduláson. Az a&o német hostellánc pár érdekességgel invitálja vendégeit a sörfesztiválra.

Az Oktoberfestet először 1810. október 12. és 17. között rendezték meg Münchenben, amikor a trónörökös, a későbbi I. Lajos bajor király feleségül vette Terézia Sarolta szász hercegnőt. A népünnepély olyan sikert ért el, hogy attól kezdve minden évben megrendezték. Kezdetben nevéhez hűen októberben tartották, később azonban már szeptemberben elkezdődtek a kísérőprogramok, így manapság már több hétig élvezhetik a látogatók a bajor söröket és ételeket.

2023-ban a fesztivál szeptember 16-án, szombaton kezdődik, és október 3-án, vasárnap ér véget.

Az Oktoberfest az idők során nem csak München, de Németország egyik jelképévé is vált, világszerte ismerik és egyre több látogatót vonz évről-évre.

 

Öt érdekesség az Oktoberfestről

Az eredeti ünnepség középpontjában egy nagyszabású lovasverseny állt, amelyet a városfal melletti réten tartottak meg, az eseményre pedig az egész város hivatalos volt. A fesztivál helyszíne továbbra is ez a mező, melyet Terézia Sarolta szász hercegnő tiszteletére Theresienwiese-nek (Terézia-mezőnek) hívnak azóta.

oktoberfest

A hatalmas sörcsarnokokban egyre többen ünnepelnek évről évre

Fotó: Pixabay

Az első években a sport kapott központi szerepet az Oktoberfesten, az antik olimpiai játékok mintájára, 1887-ben azonban csatlakoztak a sörfőzők és a vásári árusok is a fesztiválhoz, az ünnepség megnyitóján.

Napjainkban az Oktoberfest nyitónapján felvonulást tartanak a városközpontból a fesztivál helyszínére, élén a müncheni polgármesterrel, akit a sörfőzők és az árusok követnek.

A felvonulás után a hordónyitás következik: a polgármester pontban 12 órakor a Schottenhammel sátorban kinyitja az első hordó sört, és azt kiáltja: "O 'zapft is!”. Ezután sortűz dördül el, és a sörfőzők megkezdhetik a vendégek kiszolgálását.

oktoberfest

A fesztivál hagyományosan egy felvonulással kezdődik

Fotó: Pixabay

A fesztiválon kínált sör speciális, amelynek rengeteg szabálynak kell megfelelnie. Az ital összetevői csak víz, árpa és komló lehetnek, emellett a sört csak München város határain belül lehet főzni. A „Wiesen-sör,” melyet kifejezetten az Okotberfestre készítenek, nagyon erős, körülbelül 1,3%-kal magasabb az alkoholtartalma, mint egy átlagos sörnek.

Természetesen a hagyományok ápolása is nagyon fontos, így nem meglepő, hogy a népviselet is jelen van az ünnepségen: a fesztiválozók a bajor régió jellegzetes viseleteiben, a dirndlben és a lederhosenben érkeznek. Az Oktoberfest első vasárnapján a bajor kultúrát népszerűsítik egy felvonulással, ahol tradicionális ruhákban járják az utcákat.

 

München az Oktoberfesten túl

Bár szeptember közepétől München központja a Theresenwiese, a városnak számos más látnivalója is akad, amit az Oktoberfestre érkezőknek sem szabad kihagyniuk. Sokak szerint Németország egyik legszebb tere a müncheni Marienplatz, ezt mindenképp érdemes megnézni, de a város érdekességei közé tartozik híres harangjátéka és a Frauenkirche székesegyház a zöld kupoláival. Egy séta a Viktualienmarkt mentén a szemnek is lakoma, de különösen az ízlelőbimbóknak, hisz a piacon több mint 100 árus kínálatát lehet végigkóstolni.

oktoberfest

München az Oktoberfesten kívül is rengeteg látnivalót tartogat

Fotó: Pixabay

A vásárlás szerelmesei különösen élvezhetik a csodás bevásárlóutcákat, például a Ludwigstraßét vagy a Maximilianstraßeét, míg az építészeti remekművek kedvelői a Nymphenburgban, a Wittelsbach család nyári rezidenciájaként épült gyönyörű palotában gyönyörködhetnek.

 

Nem csak Münchenben élvezhetjük az Oktoberfestet

Bár az Oktoberfest Münchenben született, a fesztivál kiterjedt a város határain túlra is: ma már Berlin, Frankfurt és Stuttgart is megrendezi saját sörfesztiválját.

A német fővárosban az Oktoberfestet szétszórt kis fesztiválok formájában tartják, amelyek mindegyike saját programmal és eseményekkel rendelkezik, de az eredeti ünnepség közös elemeivel: sörrel, bőséges ételkínálattal, tradicionális ruhákkal és sok vidámsággal.

Frankfurt a maga részéről a bajor fővároshoz hasonlóképpen ünnepel, sőt, hosszában még felül is múlja az eredeti Oktoberfestet. A város szeptember 6-tól október 8-ig várja a látogatókat a Deutsche Bank Parkban a Frankfuter Oktoberfestre.

oktoberfest

A stuttgarti Cannstatter Volksfest szeptember végétől október elejéig tart.

Fotó: Pixabay

Stuttgart októberben tartja saját fesztiválját, amelyet az eredeti Oktoberfest után nyolc évvel, 1818- ban tartottak meg először, akkor még mezőgazdasági fesztiválként. A Cannstatter Volksfest szeptember végétől október elejéig tart.

 

Megfizethető és jó elhelyezkedésű szállások az Oktoberfesten

Az a&o hostellánc "mindenki utazhat" mottóját követve megfizethető szállást kínál minden utazónak. Hosteljeikben egy-, két- vagy többágyas szobák találhatók, amelyekben akár 8 fő is elfér, így tökéletes szállást kínálnak egyedül utazóknak, pároknak, baráti társaságoknak vagy családoknak is. Ráadásul az a&o jelen van azon városokban, ahol az Oktoberfestet ünneplik: Münchenben például három házuk is van, Frankfurtban, Stuttgartban és Berlinben pedig négy hostel közül választhatnak az utazók. Minden szálláshely központi helyen található, könnyen elérhető a vasútállomásokról, illetve tömegközlekedéssel, ezzel is megkönnyítve a turisták dolgát.