OTA kontra szálloda: szabad árképzés, vendégkommunikáció és nem jutalékalapú listázás

Forrás: turizmus.com

 2016. december 10. 18:42

Ausztria is betiltja az árparitási klauzulát, mely szerint a szállodák saját csatornákon nem adhatnak kedvezőbb árakat és feltételeket az OTA-knál. Franciaországban pedig törvényben tiltják meg a foglalási oldalaknak a jutalékalapú rangsorolást.

A HOTREC üdvözli, hogy Németország és Franciaország után Ausztria a harmadik ország, amely törvényileg szabályozza az árparitás kérdését. Így mostantól az osztrák szállodások is szabadon, saját döntésük szerint határozhatják meg áraikat a különböző értékesítési csatornáikon.

Ezen felül fontos előrelépés az is, hogy ezzel párhuzamosan, november 29-én a francia kereskedelmi bíróság is megerősítette a 2015-ös Macron-törvényt az árparitásról. A korábbi törvény kiegészült azzal, hogy megtiltja azt a gyakorlatot, a szállodák által fizetendő jutalék mértéke alapján képezzék az OTA-k a hotelek sorrendjét a honlapjukon. Azaz nem szakmai, minőségi kritériumok, hanem pénzügyi feltételek alapján – áll a HOTREC közleményében.

További eredmény, hogy itt is előírták: az OTA- nem akadályozhatja meg, hogy rajta keresztüli foglalás esetén a szálloda a vendéggel közvetlenül is kapcsolatba léphessen.