Ötcsillagos szálloda épül a Vörösmarty téren

Forrás: turizmus.com

 2019. április 17. 10:55

Luxusszállodát épít a budapesti belvárosban, a Vörösmarty tér melletti egykori Mahart- és Futura-házból a BDPST Group.

Április 8-án megkapta az építési engedélyt a BDPST Group belvárosi nagyberuházása: az egyedülállóan komplex fejlesztés révén a Budapest belvárosának egyik leglátogatottabb részén található, a Mahart-, valamint a Futura-házat is átölelő patinás épülettömb hosszú távon is fenntartható új funkciót nyer majd – tájékoztatott a társaság.

A Vörösmarty tér szomszédságában elhelyezkedő épületegyüttes a felújítást követően felsőkategóriás design hotelként, valamint exkluzív lakásokat kínáló prémium lakóépületként funkcionál majd, de éttermeknek és üzlethelyiségeknek is helyet fog adni.

A mellette, a Vigadó utca–Dorottya utca sarkánál elhelyezkedő, Münnich Aladár-féle Futura-ház 1937-ben épült, és már modernista, valamint art déco elemeket is felvonultat. Az Apáczai Csere János utca 11. szám alatti, Kármán Aladár és Ullmann Gyula építészek által jegyzett, szecessziós palota megépítését a Magyar Királyi Folyam- és Tengerhajózási Részvénytársaság rendelte 1909-ben, innen ered az 1913-ban elkészült épület Mahart-ház elnevezése. A három épület együtt alkot egy teljes tömböt. A fejlesztés a belváros három patinás, különböző építéstörténetű és homlokzatú épületének komplex felújítását foglalja magában. Az Apáczai Csere János–Wekerle Sándor utcák sarkán található, Weber Antal által tervezett, a Pesti Hazai Első Takarékpénztár központjaként funkcionáló palota 1873-ban épült neoreneszánsz stílusban.

A Mahart-ház

Fotó: BDPST Group

Az érintett három épület közül kettő lassan már egy évtizede üresen áll, emiatt az állapotuk – látható külső és rejtett belső statikai szerkezetei terén is – teljesen leromlott. A három ingatlan közül kettő nemzeti műemlék besorolású, a harmadik Futura-háznak pedig a homlokzata áll helyi védelem alatt.

 

Modernizáció a belsőépítészeti értékek megőrzésével

A Mahart-ház, illetve a beruházáshoz kapcsolódó további két épület – a Futura ház és a volt takarékbanki székház – felújítása során a BDPST Group nemcsak az épület homlokzatát, de a belső építészeti értékeket is megóvja, megtartja, felújítja.

Az értékmegőrző szándék nemcsak az épületek műemlékvédelmet élvező belső tereire és külső építészettörténeti értékeire irányul, hanem a belvárosi városszerkezetbe szervesen illeszkedő beépítést is megőrzi és megújítja a beruházás.

A fejlesztés során csak olyan alárendelt épületelemek kerülnek bontásra, amelyek nem képviselnek műemléki értéket. A beruházók célja, hogy az épületeket megfeleltessék a jelenkor műszaki és hatósági előírásainak, és az építészeti értékeikre támaszkodva alkalmassá tegyék őket az új funkciók befogadására. A renovációs munkálatokat egy világszínvonalú olasz belsőépítészeti cég, a Lissoni Architettura segítségével végzi majd a BDPST Group.

 

Megállapodás az V. kerülettel

A BDPST Group, mutatva az épülettömböt határoló közterületek felújítása melletti elkötelezettségét, településfejlesztési megállapodást írt alá projektcégén keresztül Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. Kerület Önkormányzatával.

A megállapodás értelmében a beruházó hozzájárul a Vörösmarty tér és környezetének felújításához, illetve a helyi előírások szerint garanciát vállal az építkezés által igénybe vett útburkolatok sérülése esetén azok kijavítására. Az önkormányzattal történt megállapodás alapján az építkezés teljes ideje alatt, a lezárt területeket kiváltandó, 15 parkolóhelyet biztosítanak 300 méteren belül található parkolóházban a lakók számára.

A világörökségi helyszín és a nemzeti műemléki besorolású épületek indokolták a projekt nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházássá nyilvánítását. Ennek az engedélyezési folyamat során van jelentősége, ahogyan azt számos, hasonló volumenű, műemléki épületeket is érintő fővárosi vagy vidéki helyszínen megvalósult beruházás általános tapasztalata mutatja.