Öten aláírtak, de mások sincsenek kizárva

Szerző: Szebeni Zsolt

 2013. november 09. 21:33

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), november 9-én, szombaton öt szervezettel kötött stratégiai megállapodást a jogszabályok előkészítésében való részvételről.

Az NGM miniszteri tárgyalójában tartott ünnepélyes aláíráson, a kétoldalú megállapodásokat Horváth Viktória, turizmusért felelős helyettes államtitkár (középen), valamint, a képen balról jobbra, Niklai Ákos (Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége), Vancsura Miklós (Magyar Fürdőszövetség), Garancsi István (Magyar Természetjáró Szövetség), Szabó Géza (Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége) és Molnár B. Tamás (Magyar Gasztronómiai Egyesület) látta el kézjegyével. (A képen, a mikrofonnál Nemes Andrea az NGM turizmus -  vendéglátás főosztályvezetője).

 

Az NGM közleménye szerint „a stratégiai partnerségi megállapodások annak érdekében jöttek létre, hogy olyan jogszabályok szülessenek, amelyek alkalmasak arra, hogy biztosítsák a szállodákkal, falusi szálláshely szolgáltatással, természetjárással, a magyar gasztronómiai kultúrával valamint a fürdőkkel és az egészségturizmussal összefüggő szolgáltatások kiegyensúlyozott, tartós fejlődését. A megállapodások lehetőséget adnak arra, hogy a szövetségek részt vegyenek a szabályozási koncepciók előkészítésében, amelyek megalapozzák az említett területek fejlesztési céljait is magában foglaló jogszabályokat, illetve a jogszabálytervezeteket."

Az ünnepélyes aktust megelőző tájékoztatón Horváth Viktória többek között elmondta, hogy  a helyettes államtitkárság a szakmával közös erőfeszítésekben látja a közös sikerek kulcsát (Horváth Viktória prezentációja IDE kattintva letölthető). Kiemelte a néhány nappal korábban társadalmi vitára bocsátott Nemzeti Turizmusfejlesztési Koncepció jelentőségét, s megismételte, hogy a tárca várja a szakma észrevételeit, javaslatait. Szólt arról is, hogy 2013. a turizmusban a fordulat éve, amikor nem csak a vendégéjszakák száma, hanem a forintban számolt szállásdíj bevételek is nőttek, mind belföldi, mind beutazó viszonylatban. A helyettes államtitkár ismét kiállt amellett, hogy a 2014-ben kezdődő, új uniós ciklusban a turizmus területén nem kapacitásfejlesztésre, hanem a szolgáltatási minőség javítására, az ország versenyképességének növelésére kell helyezni a hangsúlyt. (Horváth Viktóriával készült interjúnk itt érhető el)

A szakmai szervezetek képviselői egymás után számoltak be az eddigi eredményeikről, s az előttük álló feladatokról.

Niklai Ákos elmondta, hogy a szállodás szakma hét szűk esztendő után optimistán tekint a következő évekre, s fontosnak tartja, hogy a most aláírt stratégiai együttműködés célja a szövetség tagjainak az érdekét szolgálja.

Szabó Géza kiemelte, hogy a 2009, és 2012 közötti visszaesés után 2013-ban már növekedést várnak a vidék házigazdái, akik a megerősödést egyrészt a kormányzattal való együttműködéstől remélik, másrészt attól, hogy mostanában zajlik egy generációváltás a falusi vendégfogadók körében.

Garancsi István 25 szűk esztendőről beszélt, de optimistán nyilatkozott, kiemelve, hogy 2-3 év távlatában szeretnék elérni: ne csak magánszálláshelyekről, hanem turistaszállásokról is lehessen újra beszélni, törvényi szabályozásnak köszönhetően is.

Molnár B. Tamás, a tőle megszokott sarkos fogalmazással azt mondta, hogy a jelenlegi szakmai oktatást leginkább be kellene szántani, s a történelem részeként kezelni, de, tette hozzá, mivel ez lehetetlen, be kell vezetni, egy, erre ráépülő szakmai továbbképzést, hogy a magyar gasztronómia visszaszerezhesse azt a rangját, hogy ismét az országimázs pozitív meghatározója lehessen.

Vancsura Miklós többek között a fürdőmesterek OKJ-s képzésének közelmúltbeli bevezetésének jelentőségét emelte ki,  a közeljövő feladatai közül pedig a balneológiai marketinghez elengedhetetlenül szükséges „evidence base" kutatások fontosságára hívta fel a figyelmet. A Magyar Fürdőszövetség elnöke – a többiek helyeslése mellett – kitért arra is, hogy a mostani, kétoldalú megállapodások aláírása után a szakmai szervezeteknek is alá kellene írni egy olyan együttműködési szerződést, amiben hitet tesznek a komplex turisztikai kínálatfejlesztés mellett.

Az ünnepélyes aláírások után, szerkesztőségünk kérdésére Horváth Viktória elmondta, hogy most azzal az öt szervezettel kötöttek együttműködési megállapodást, amelyek az elmúlt években már nagyon aktívak voltak törvényalkotási kezdeményezéseikkel, de, ez nem jelenti azt, hogy a helyettes államtitkárság ne lenne nyitott hasonló megállapodások megkötésére más turisztikai szakmai szervezetekkel is.