Ötéves a Ferdinand Monarchia Söröző

Forrás: turizmus.com

 2015. március 15. 18:06

Immár öt éve, hogy megnyitott a cseh konyha fogásait autentikusan kínáló étterem a Szív utcában, amely azóta is kedvenc helye a közeli nagykövetségen dolgozóknak.

Az évforduló alkalmából rendezett ünnepi esten – amelyen részt vettek a cseh nagykövetség vezető tisztségviselői - Martin Imre üzletvezető-tulajdonos elmondta, az ételek elkészítési módját időről-időre Csehországból séfek is ellenőrzik.

A Ferdinand Monarchia Cseh Sörház afféle mini turisztikai központként is működik, főleg mióta az ország idegenforgalmi képviselete megszűnt Magyarországon. Itt minden – az ételek, az italok, a prospektusok - Csehországot népszerűsítik. A Magyarországon élő több ezer cseh nemzetiségűn kívül sok az orosz vendég, ők is szeretik a „morva verebet", a pácolt halakat, a tejfölös vesepecsenyét, meg a knédlit és a pacallevest.

Hogyan tud továbbfejlődni egy nemzeti étterem? Ahogy Martin Imre hangsúlyozta, nekik nem lehet céljuk egy Michelin-csillag elnyerése, hiszen a hagyományos ízeket kínálják, nosztalgikus, jókora adagokban, és az évszázadok óta megszokott alapanyagokkal, fűszerekkel dolgoznak. De az állandó magas minőség tartása, újabb cseh fogások fellelése, az étlap megújítása mindig fontos lesz.

Martin Imre maga is többször utazik évente Csehországba, kedvenc prágai éttermébe, a Kolkovkába is betér olykor. Már gyermekként sokat töltött ebben az országban - édesapja révén - és azóta sem szűnt meg a kötődése, sőt, erősödött.