Ötszázezredik látogatóját fogadta a Paksi Atomerőmű látogatóközpontja

Forrás: MTI

 2014. május 26. 14:55

Félmillió látogató fordult meg az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. 1995 óta működő Tájékoztató és Látogatóközpontjában, az ötszázezredik látogatót, egy budapesti középiskolást hétfőn Hamvas István vezérigazgató köszöntötte.

A budapesti Wesselényi Miklós Műszaki Szakközép- és Szakiskola diákja, Beck Ádám lépett be ötszázezredikként a látogatóközpontba. A vendéglátók az atomerőmű környezetét bemutató fotóalbumokkal ajándékozták meg az osztály minden tagját és egy tortát kapott még a csoport.

 

Hamvas István, a Paksi Atomerőmű vezérigazgatója arról beszélt, hogy mivel a látogatóközpont nem mobil, egy hasonló tematikájú mozgó kiállítást is útjára indítottak, a Jövőnk Energiája Tájékoztató Kamiont hozzávetőleg 200 ezren látták.
Kovács Antal kommunikációs igazgató közlése szerint tavaly megdőlt az eddigi látogatói rekord, csaknem 37 ezren jártak a Tájékoztató és Látogató Központban.

A látogatóközpontban nemcsak az atomenergia hőskorának eseményeivel, az atomerőmű létrejöttének főbb mozzanataival, működésének jellemzőivel ismerkedhetnek meg a vendégek, hanem hazánk villamosenergia-termelési és -fogyasztási adatairól, a világon működő összes atomerőmű-blokkról információhoz juthatnak.
Interaktív panelek tájékoztatnak egyebek mellett a radioaktivitásról, a hulladékkezelésről, az atomerőmű legjelentősebb fejlesztési lépéseiről. A blokkok működését animációs modell mutatja be, a "bizalom képernyője" pedig megmutatja, hogy mi történik adott pillanatban a vezénylőteremben, a reaktorcsarnokban vagy a villamos energiát előállító generátorok környékén.

Ezt a felnőtt látogatók valójában is megnézhetik, hiszen maga az atomerőmű is megtekinthető egy speciálisan erre a célra kialakított látogatófolyosón. Két éve nyílt meg az erőmű területén az Atomenergetikai Múzeum, ahol eddig több mint harmincötezren fordultak meg.