Ötven borászat a Kékfrankos Április Nagykóstolón

Forrás: MTI

 2017. április 20. 13:17

Tizenkét magyarországi borvidék mintegy ötven borászatának több mint száz kékfrankosa és bikavére lesz megtalálható a Winelovers Kékfrankos Április Nagykóstolóján április 22-én a budapesti Corinthia Hotelben.

A kékfrankos hazánk legelterjedtebb kékszőlőfajtája, Soprontól Villányon és Szekszárdon át Egerig az ország számos borvidékén lehet találkozni vele - emlékeztet a szervezők által az MTI-hez eljuttatott közlemény.

A szombati nagykóstoló kínálatát határon túli magyar borászatok és burgenlandi pincék kékfrankosai teszik még színesebbé, a rendezvény programját pedig a Borkollégium Pop-Up School ingyenes kiselőadásai egészítik ki.

A közlemény emlékeztetett arra, hogy a kékfrankost savszerkezete, mérsékelt tannintartalma és jellemzően közepes teste miatt gyakran hasonlítják a pinot noirhoz, ám annál sokkal könnyebben kezelhető, strapabíró fajta, amely kiszámítható hozammal hálálja meg a megfelelő fekvésű telepítést.

Fotó: kekfrankosaprilis.hu

A kékfrankos igen sokszínű: kedvelt rozé és siller alapanyag, készülhet belőle könnyű, gyümölcsös vörösbor a mindennapok asztalára, de dűlőszelektált, hordós érlelésű csúcsbor is az ünnepi alkalmakra. Házasításban is remekül működik; a bikavér egyik meghatározó alapbora Egerben és Szekszárdon.

Megfelelő klónszelekcióval, hozamkorlátozással kiváló, a termőhelyi jellegzetességet nagyon szépen megmutató, izgalmas, fűszeres bor készülhet belőle, amely a gasztronómiában a vadhúsok tökéletes kísérője lehet - hangsúlyozzák a szervezők.

A kiállító pincészeteknél rozék, fajtaborok, kékfrankos alapú házasítások, frissebb és korábbi évjáratokból érkezett tételek egyaránt elérhetők lesznek.

A teljes kiállítói lista és a nagykóstolóval kapcsolatos további információk a http://kekfrankosaprilis.hu honlapon érhetők el.


Kapcsolódó cikkek