Ötvenezer dolgozó hiányzik a román idegenforgalomból

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2018. július 20. 12:38

Tények a romániai idegenforgalomról a kis- és közepes vállalkozók országos tanácsa (CNIPMMR) és a Groupama Biztosító által készített Fehér Könyvben.

A rendszerváltás utáni első idegenforgalmi barométerből kiderül, hogy a turizmus fejlesztésének, de legalább jelenlegi szintje megőrzésének legfőbb akadálya a munkaerő hiánya. A felmérés szerint a most kb. 450 ezer dolgozót foglalkoztató ágazatból ötvenezer alkalmazott hiányzik, aminek eredménye a szolgáltatások alacsony színvonala mellett, hogy több tengerparti szálloda vagy vendéglő már ki sem nyitott a szezonra.

A bérek alacsonyak, a személyzet képzetlen, miközben óriási a fluktuáció, gyakran előfordul, hogy egy szállodában egy hónap leforgása alatt az alkalmazottak háromnegyede lecserélődik. Persze, a munkaadók is sárosak, kiderült, hogy a tulajdonosok mindössze az alkalmazottaik 14 százalékának kínálnak egészségbiztosítást és hét százaléknak nyugdíjbiztosítást a bér mellé.

Tengerpart a romániai Mamaiában, Konstancától 5 kilométerre

Fotó: turizmus.com

Ami nem meglepő, hisz az elemzésből előbukkant, hogy a tulajdonosok 36 százaléka sajnálja a pénzt még szálláshelyeik épületbiztosítására is. A barométer szerint a munkaadói-munkavállalói problémák és a személyzet hiánya jelentősen kihat az idegenforgalmi vállalatok árbevételére, eredményességére. Nem véletlen, hogy a nagyobb szállodák már a Fülöp-szigetekről hoznak vendégmunkásokat.

A turisták fele Romániában pihenni akar, 15 százalék az üzleti célú utazás, a falusi turizmus pedig csak 6 százalékot hasít a piacból. Ennél is furcsább, hogy miközben a természeti adottságok megvannak, Románia a mai napig hanyagolja a kalandturizmus felfuttatását, a szegmens részesedése a piacból alig három százalék.

A Fehér Könyv konstancai bemutójára rányomta bélyegét a szakma és a turisztikai minisztérium közötti hangos pengeváltás. Gheorghe Trif turisztikai miniszter el sem ment az eseményre, egyik államtitkárát küldte el maga helyett, akire aztán záporoztak a kritikák. Elhangzott, hogy a minisztérium és a szakma közötti párbeszéd a „süketek dialógusa”, mert ez utóbbiakat senki nem hallgatja meg.

Ezt támasztja alá a Fehér Könyv is: az idegenforgalmi szereplők döntő hányada jelentéktelennek ítéli a helyi és a központi hatóságok támogatását az idegenforgalom fellendítésében. A szaktárca év végig szeretné megszavaztatni a parlamentben az új turisztikai törvényt.

Kapcsolódó cikkek