Ötvenezer vendégéjszakát hoznak Magyarországnak Jehova tanúi

Szerző: Kaszás Fanni

Forrás: turizmus.com

 2024. július 03. 15:59

Az idei év nagy vallási eseményei közül kiemelkedik a júliusi Jehova Tanúi Konferencia, amelyre közel 30 ezer hazai és külföldi résztvevőt várnak. A rendezvény apropóján Samu Attilával, a Magyarországi Jehova Tanúi Egyház szóvivőjével beszélgettünk.

Huszonegy év szünet után idén ismét Magyarországon rendezik meg a  Jehova Tanúi közösség nemzetközi kongresszusát, a nagyszabású eseményt Budapesten július 5. és 7. között (a prágai kongresszussal egy időben) tartják. A két fő helyszín az MVM Dome és a Groupama Aréna, utóbbiban hét ledfal segítségével valós időben követhetik a résztvevők az eseményeket – nyilatkozta a Turizmus.com-nak Samu Attila.

A kongresszusra 3000-en érkeznek az országhatáron túlról,leginkább az Egyesült Államokból, Japánból, Finnországból, Törökországból, de sokan látogatnak hozzánk a környező országokból is.

jehova_kongresszus

Egy korábbi kongresszus Argentínában

Fotó: Magyarországi Jehova Tanúi Egyház

A Jehova Tanúi 280 magyarországi gyülekezetéből további 25 ezer meghívott csatlakozik az eseményhez, közülük 8000-en önkéntesként vesznek részt, saját szakértelmükkel, tolmácsként, csoportvezetőként, egészségügyi szakemberként segítve a rendezvény lebonyolítását. Összesen közel 30 ezer ember hallgatja majd párhuzamosan a bibliai oktatást.

 

A turisztikai szolgáltatók is profitálnak

A külföldi vendégeket 16 budapesti szállodában helyezik el, többnyire 4 csillagos kategóriában – osztotta meg velünk az esemény turisztikai vonatkozású információit a szóvivő. Az együttműködő szállodák közé tartozik a Park Inn, az Aquincum, a Four Points by Sheraton, a Crowne Plaza, a Mercure Korona, a Mercure Castle Hill, az Ibis Castle Hill, a Novotel Centrum, a Novotel Danube, a Hungária, az Arena, a Helia, a Hilton Garden Inn, a Hampton by Hilton, a Marriott és az Intercity Hotel. A résztvevők júniusig közel 24 000 vendégéjszakát foglaltak, átlagosan 8 éjszakás tartózkodással, de sokan jelezték, hogy várhatóan tovább maradnak majd az országban.

A magyar vendégek számára szintén számos szálláshelyet kínáltak. Összesen 230 budapesti és agglomerációs szálláshelyet tekintettek át, és 60-at választottak ki közülük online szálláslistájukra. A magyar vendégek júniusig több mint 1200 szobát foglaltak 2-3 éjszakára, de sokan 6-8 éjszakás tartózkodással terveznek és idei fő nyaralásuknak tekintik a részvételt.

jehova_kongresszus

Közel 3000 külföldi küldött érkezik majd Magyarországra a világ minden tájáról a kongresszusra

Fotó: Magyarországi Jehova Tanúi Egyház

Jelenlegi adatok szerint a vendégéjszakák száma a budapesti szállásokon az 50 ezret is elérheti, ezen felül még több ezer vendégéjszaka várható a környező településeken, illetve az agglomerációban.

Nem csak a szálláshelyek profitálnak az eseményből. A szállodák vonzáskörzetében számos éttermet tájékoztattak a programról és a várható vendégkörről, közel 50 étterem 5-25 százalék kedvezményt ajánlott fel a kongresszus küldöttjeinek. A Volánbusz Zrt.-vel kötött megállapodás szerint 150 busz szállítja a nemzetközi küldötteket a programokra, de a résztvevők 10 napos BKK bérletet is kapnak, amely lehetővé teszi számukra a város szabad felfedezését. A 280 gyülekezet tagjai jellemzően szintén tömegközlekedéssel érkeznek.

 

Kóstoló Magyarországból

Az esemény középpontjában ugyan a bibliai oktatás, a közösség építése és a hit mélyítése áll, de az elmúlt évek során a koncepció bővült, ma már cél, hogy az érkező vendégek az adott ország kultúráját és nevezetességeit is megismerhessék – hangsúlyozták a szervezők.

A résztvevők a szervezet nemzetközi internetes oldalán választhattak a kiegészítő programok közül:egy lovasparkban ismerhetik meg a magyar lovas hagyományokat és a tradicionális magyar ételeket, esti hajókirándulásokon vehetnek részt, megtekinthetik a Budai Várnegyedet, a Hősök terét, a Városligetet. Meglátogatják Szentendrét és a Skanzent, tihanyi kiránduláson és balatoni hajóúton fedezik fel a Balaton szépségeit, ezek mellett a Gödöllői Királyi Kastélyt, Hollókőt, Eger várát is megismerhetik.

Azoknak pedig, akik inkább egyedül fedeznék fel a várost, jegyeket biztosítanak a fővárosi múzeumokba és történelmi fürdőkbe.

jehova_kongresszus

Egy korábbi nemzetközi kongresszus fakultatív kirándulása Görögországban

Fotó: Magyarországi Jehova Tanúi Egyház

A vidéki Jehova Tanúi közösségek egyharmada – például a kecskeméti, a miskolci, vagy a székesfehérvári közösség – emellett lehetőséget arra kapott, hogy 50 fős csoportokat meghívjon magához, így ők saját szervezésű programokkal várják majd a külföldi küldötteket.

A Jehova Tanúi 2200 fős csepeli kongresszusi központjában megtartott gálaműsor a magyar néptánc, a modern és cigány táncok szépségeibe ad betekintést, majd egy színdarabon keresztül a magyar történelemmel és a Tanúk magyar történetével is megismerkedhetnek a résztvevők. A küldöttek megkóstolhatják a tradicionális ételeinket a gulyáslevestől a pörköltön és a lángoson át a kürtőskalácsig.

 

2024 legnagyobb nemzetközi konferenciája

Kongresszusunk várhatóan az ország legnagyobb idei nemzetközi konferenciája lesz – hangzott el a rendezvényről, a szervezett turisztikai programokról és mindennek az országunkra gyakorolt hatásáról szóló sajtótájékoztatón július 3-án.

„Budapest Helsinkivel, Párizzsal, Zürichhel versenyzett a rendezésért” – hangsúlyozta az eseményen Pető László regionális képviselő. Ő is aláhúzta, hogy a küldöttek a hitbeli értékek mellett Magyarország épített örökségét, kultúráját, gasztronómiáját is megismerhetik.

Samu Attila szóvivő, Körösi László, a vendéglátás bizottság vezetője és Pető László regionális képviselő a július 3-ai sajtótájékoztatón

Fotó: turizmus.com

„A nemzetközi küldöttek fogadásánál olyan légkört igyekszünk teremteni, mintha barátai, családi kötelékbe érkeznének a résztvevők” – hangsúlyozta Körösi László, a vendéglátás bizottság vezetője. A budapesti repülőtéren információs pult segíti a tájékozódást, 8 dedikált személy fogadja az érkezőket, akiket önkéntesek szállítanak a 16 szállodába. A szálláshelyeken szintén igyekeznek tehermentesíteni a partnerhotelek munkatársait.

Az eseményen bemutatták az általuk tervezett és kivitelezett hátizsákot, melyet ajándékként kapnak a résztvevők, benne minden hasznos információval. Tevékenységül az imázsépítés szempontjából sem elhanyagolható: a nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy a vendéglátó ország értékeit megismerő résztvevők szívesen térnek vissza egy későbbi látogatásra.

A Jehova Tanúi Konferencia egyik kiemelt budapesti helyszíne az MVM Dome lesz

Fotó: Facebook / MVM Dome

Samu Attila a kongresszus témájáról (Hirdesd a jó hírt!), a 8,8 milliós vallási közösség értékeiről beszélt a résztvevőknek. A szóvivő hangsúlyozta a szakképzett önkéntesek aktivitásának és szakértelmének jelentőségét, közösségük az eseménysorozatot ugyanis hivatásos utazás- és rendezvényszervező partner bevonása nélkül, önkéntes adományokból valósítja meg.A Jehova Tanúi nemzetközi kongresszusait 1886 óta rendezik meg világszerte. Idén 15 helyszínen vehetnek részt hasonló nemzetközi vallási eseményen a közösség tagjai, többek között Bulgáriában, Chilében, az Egyesült Államokban, Franciaországban és Svájcban.

A konferenciát először 1991-ben, utoljára pedig 2003-ban, 21 évvel ezelőtt rendezte meg Magyarország, akkor három helyszínen több tízezren vettek részt rajta, 17 országból.