Pálinkamester: finomítani kell a pálinkafőzés és párlatkészítés szabályozását

Forrás: MTI

 2014. november 23. 17:01

A Pálinkamesterek Országos Egyesületének alelnöke szerint jövőre olyan változtatásokkal kellene finomítani a pálinkafőzés és párlatkészítés szabályain, amelyek az uniós keretek között is segítik a pálinkafőző szakma előrelépését.

Dúl Udó ezt azzal kapcsolatban mondta az MTI-nek, hogy az európai uniós jogharmonizációs kötelezettségek miatt módosul jövőre a bérfőzés és a magán-pálinkafőzés szabályozása, így egy liter 50 százalékos alkoholtartalmú párlat esetében bérfőzésnél 835 forint jövedéki adót kell fizetni literenként.

A szakértő emlékeztetett arra, hogy az Európai Unió Bíróságának ítélete alapján Magyarországnak változtatnia kellett eddigi gyakorlatán - vagyis a bér- és magánfőzés jövedéki adómentességén -, így elengedhetetlen volt a jövedéki adó módosítása.

A változásokkal kapcsolatban kifejtette, hogy Magyarországon uniós szabályok alapján van meghatározva a jövedéki adó mértéke, illetve az alkalmazható kedvezményes kulcsok; utóbbi Magyarország esetében 50 százalék. A háztartásban előállított gyümölcsszeszre megállapított adó egyelőre nincs teljesen összhangban a kapcsolódó irányelvekkel (92/83 és 92/84 EU irányelv), amelyeket várhatóan még a jövő évben felülvizsgálnak az unióban - fűzte hozzá.

Dúl Udó ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a bérfőzés jövedéki adója (literenként 835 forint 50 százalékos párlatnál) miatt sokan elgondolkoznak azon, hogy inkább otthon főzzenek "pálinkát", hiszen ez esetben évente 1000 forintot kell befizetni. Emiatt a bérfőzéssel is foglalkozó kereskedelmi főzdék jelentős veszteséget szenvedhetnek el. A legtöbb kereskedelmi főzde bérfőzést is vállal azért, hogy meg tudjon élni az alkoholpiacon tapasztalható erős versenyben - fűzte hozzá.

A szakember szerint a magánfőzésben készíthető mennyiség 200 literről 50 literre történő csökkentése kedvezőtlenül hat azokra a kézműves (szakvégzettséggel is rendelkező) párlatkészítőkre is, akik magánfőzésben állítottak elő rendkívül jó minőségű, versenynyertes párlatokat, amelyekkel a pálinka és a szakma hírnevét is javították.     A szabályozás igen bonyolult ezen a területen, a szakember ezért szakmaközi összefogást és aktív párbeszédet javasol a szabályozás folytatása és az ágazati szereplők fennmaradása érdekében, a magánfőzés értékeinek megtartásával.     A

z Országgyűlés a napokban fogadta el a jövő évi adótörvényekről szóló törvényjavaslatot, amely szerint a magánfőzéshez kapcsolódó kedvezmények  csak a gyümölcstermesztő magánszemélyekre vonatkoznak. A bérfőzés jövedékiadó-mértéke az alkoholtermékek normál adómértékének 50 százalékára változik - az eddigi adómentesség helyett -, vagyis egy liter 50 százalékos alkoholtartalmú párlat esetében 835 forint jövedéki adót kell fizetni. A magánfőzésben előállított párlat után a magánfőzőnek jövő évtől évi 1000 forint átalányadót kell fizetnie.