Palóc étterem lesz Varsány új látványossága

Szerző: Mentusz Károly

Forrás: turizmus.com

 2020. január 08. 10:15

Az 1600 lakosú Nógrád megyei település önkormányzata közel 300 millió forint pályázati támogatást nyert el a fejlesztés megvalósítására a Belügyminisztériumtól.

A beruházással az önkormányzat régi elképzelése válik valóra – mondta a turizmus.com-nak Kanyó Judit polgármester. 2015-ben – szintén belügyminisztériumi támogatással – 25 millió forintért vásárolta meg az önkormányzat a régi bisztró üresen álló épületét a falu központjában.

A Kézműves Porta udvarán különféle rendezvényeket tartanak

Fotó: turizmus.com / Mentusz Károly

A mostani támogatással helyi szakemberek bevonásával alakítják át az egykori vendéglátóhelyet és a tervek szerint a palóc népi építészet stílusát jelenítik meg az épületen.

A leendő 400 négyzetméteres étterem korszerű körülmények között biztosítja majd a helyi köz- és a szociális étkeztetést, ugyanakkor egyszerre 60-80 turistát is képesek lesznek kiszolgálni. Céljuk, hogy a palóc ételekkel ismertessék meg a vendégeket.

Jelenleg még tart a fejlesztés közbeszerzési eljárása, de várhatóan márciusban elkezdhetik a kivitelezési munkákat. Terveik szerint az éttermet december végére szeretnék átadni rendeltetésének.

Korábban Varsányban létrehozták a Hagyományőrzők Házát, és ennek jegyében nyitják meg a palóc éttermet is. Az új létesítmény reményeik szerint kedvező hatással lesz a falu, valamint a környező települések vendégforgalmára.

A következő időszakban arra törekszenek, hogy új szálláshelyeket létesítsenek a turisták elhelyezésére. Tárgyalnak például a Mária Egyesülettel zarándok szálláshelyek kialakításáról.

Kanyó Judit polgármester azt is jelezte, hogy Varsány azok közé a települések közé tartozik, ahol gazdasági gondokkal küzdenek. Ugyanakkor szeretnének mielőbb felzárkózni, ez viszont csak kormányzati támogatással valósulhat meg, ezért pályáztak a Magyar Falu Programra.

A múlt emlékeit idézik fel a Hagyományőrzők Házában

Fotó:  turizmus.com / Mentusz Károly