Palotajátékok az élő középkor városában

 2014. július 09. 14:42

Visegrádon, a Dunakanyar legszebb panorámájú városában rendezik meg immár három évtizede, minden év július második hétvégéjén Magyarország legnagyobb nyári, szabadtéri, történelmi fesztiválját.

A város életét és turizmusát felpezsdítő háromnapos rendezvény az 1335-ös királytalálkozó korszakát idézi fel. Igazi különlegességnek ígérkezik pénteken és szombaton az éjszakai lovagi torna.

 

Július 11. és 13. között a vendégeket várostrommal, solymász- és táncbemutatókkal várják a hagyományőrző csapatok Európa számos országából – hangzott el a keddi tájékoztatón, amelyen a város polgármestere, Félegyházi András, maga is középkori ruhában öltözve, és Sztojanovits Kristóf, a Magyar Turizmus Zrt. Budapest-Közép-dunavidéki RMI vezetője fogadta az újságírókat.

A tornán a legnemesebb, legvitézebb bajvívók vesznek részt. A megnyitón a királyok útján a fejedelmek, illetve az őket kísérő több száz vitéz, apród, mesterember és komédiás menetének lehetünk tanúi.

A rendezvény szerves részét képezi a középkori vásár, ahol gólyalábasok és zenészek szórakoztatják a közönséget. A királyi palotában középkori étkeket és finom borokat lehet kóstolni.

 

A múlt megidézése a Fellegvárban folytatódik, ahol Szent Korona kiállítás és középkori ostromszer bemutató várja a látogatókat. A lovagi tornák során íjász bemutatók, dobos párbajok, lovas harci bemutatók és táncos előadások is láthatók lesznek. Délelőttönként a város fő utcáján a Királyi Menet várja az érdeklődőket, ahol a cseh király és fia, a morva őrgróf bajvívó vitézei is feltűnnek.

A palotajátékoknak rendezvényei – egyes lovagi tornák kivételével – ingyenesek. Bővebb információ a http://www.palotajatekok.hu oldalon található.