Pályázat a szegedi Virág cukrászda bérleti jogára

Forrás: MTI

 2015. január 16. 11:42

Pályázatot írt ki a szegedi önkormányzat a Virág cukrászda és a Kis Virág ingatlanjainak bérletére, így nyáron megnyithat a csongrádi megyeszékhely központját meghatározó vendéglátóhely.

Az önkormányzat honlapján olvasható pályázati kiírás alapján a két ingatlan havi bérleti díja 1,5 millió forint, a bérleti díjért induló licit alapára pedig 59 millió forint. Az önkormányzat kötött profillal értékesíti a bérleti jogokat, a két Klauzál téri ingatlant cukrászdaként kell üzemeltetni. A pályázatok beadási határideje február 16.

A Virág cukrászdának otthont adó Új Zsótér-ház 1873-ban, a „Nagyvíz” előtt épült, 1874 nyarán a Klauzál tér felőli földszintjén már cukrászda nyílt. Az épület szimbolikus jelentőségű a szegediek számára, hiszen 1879-ben a nagy árvíz után Tisza Lajos innen irányította az újjáépítést. 1922-ben a Temesváron nevezetes cukrász, Virágh Géza és testvérei vásárolták meg és tették híressé a cukrászdát. Az államosítás után neve Virág cukrászdára rövidült. Különlegessé teszi az intézményt, hogy a Klauzál tér szemközti oldalán helyezkedik el a Virág cukrászdához tartozó Kis Virág. Míg előbbi kényelmes időtöltést kínál, utóbbi inkább a gyors kiszolgálásra helyezi a hangsúlyt, ezzel nyújtva komplex szolgáltatást.

Az ingatlan húsz éve került magántulajdonba, tulajdonosváltásokat követően a cukrászdát működtetető cég 2010-ben tönkrement. Az önkormányzat a felszámolási eljárás során élt az elővételi jogával, és megvásárolta a Virág cukrászda ingatlanát, illetve a Kis Virág bérleti jogát, majd hosszú pereskedés után vehette birtokba az üzlethelyiségeket.