Szünetelteti az étkeztetést a pannonhalmi apátsági étterem, csak rendezvényeket fogad

Forrás: turizmus.com

 2022. október 16. 08:31

A növekvő energiaárak miatt klasszikus éttermi szolgáltatását november közepétől szünetelteti a pannonhalmi Viator Étterem, ideiglenesen csak rendezvényhelyszínként működik tovább.

"A Pannonhalmi Főapátság a jelenlegi nehéz gazdasági helyzetben felelősséggel előre tekint. A bencés szerzetesközösség döntése értelmében a folyamatosan növekvő energiaárak miatt a Viator Apátsági Étterem és Borbár szolgáltatásait átalakítjuk. 2022. november 14-től konferencia- és rendezvényhelyszínként működtetjük tovább és tervezzük az épület energiahatékony átalakítását. Az étteremben az a'la carte és csoportos, menüs étkezési lehetőséget is ideiglenesen szüneteltetjük" – áll a főapátság lapunkhoz eljuttatott közleményében.

November közepétől csak rendezvényeket fogad az apátsági étterem

Fotó: Facebook / Viator Apátsági Étterem és Borbár

Az írják, a pannonhalmi bencés szerzetesközösség több szempontot is mérlegre tett a döntés meghozatalában. A főapátság fenntartásában működő tíz iskola és kollégium, valamint a két szociális otthon iránt tanúsított felelősség volt a döntő érv, hiszen összesen 3400 diákról, az őket oktató tanárokról és több mint száz idős, rászoruló emberről kell folyamatosan gondoskodniuk.

Továbbá "a monostor gyűjteményeiben őrzött kulturális hagyaték állagmegóvása és őrzése fennállásunk óta – több mint ezer éve – küldetésünk szerves része. A nemzeti kulturális örökség részét képező több száz éves, felbecsülhetetlen értékű tárgyi emlékek különösen érzékenyek a külső környezeti hatásokra. A gyűjteményeket állandó hőmérsékletű és páratartalmú környezetben kell tartani, hogy a jövő generációi számára is épségben megőrizhessük – ezek szintén energiaigényes folyamatok" – olvasható a közleményben.