Paraczky Péter lett az MSZÉSZ Északi régiójának vezetője

Forrás: turizmus.com

 2017. március 08. 20:26

Nem várt izgalmakat hozott az MSZÉSZ északi régióülése, ahol igen szoros szavazással választottak új régióvezetőt és egy, a zeneijogdíj-fizetést érintő nagy horderejű bírósági ítéletet is ismertettek.
A szerdai régióülés keretében megtartott tisztújítás során Paraczky Pétert, a Hollókőn hivatalosan tavaly októberben megnyílt Hotel Castellum igazgatóját 9:8 arányban választotta régióvezetővé a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének tagsága a City Hotel Miskolcban. A mindössze egyetlen szavazattal alulmaradt másik jelölt, a régióvezetői tisztséget tavaly szeptember óta betöltő Bágyi Péter, a sárospataki Hotel Bodrog értékesítési és marketingigazgató régióvezető-helyettes lett, Dinya Anikóval, a gyöngyösi Kékes étterem marketingvezetőjével együtt. Paraczky Péter a szavazás után hangsúlyozta, az érdek-képviseleti munkát csapatban szeretné végezni, és kezdeményezte, hogy a régió szállodásai – Hévíz és Debrecen mintájára – a jövőben rendszeresen találkozzanak a közös gondolkodás és a tapasztalatcsere, a jó gyakorlatok megosztása céljából.

 

Esedékesek a felújítások, de hiányzik a pályázati forrás

Az ülésen szép számban megjelent szállodások bemutatkozásakor visszatérő igényként hangzott el, hogy igen nagy szükség lenne támogatott forrásokra, mert sok a tíz évnél régebben épült szálloda, amelyeknek időszerű lenne a fejújítása. Pályázatra vár például a házigazda City Hotel Miskolc harmadik ütemének elindítása, 2018-ra szeretnének további 16-19 szobával és egy 160 fős konferenciateremmel bővülni; ugyanezen szálloda tulajdonosa megvásárolta Miskolcon a Népkerti Vigadót, amelyet 250-300 fős konferenciák fogadására is alkalmas rendezvényhelyszínné alakítanak át, a tervek szerint 2018 februárjára.

Akadnak azonban önerős fejlesztések: Egerben, a Hotel Korona tulajdonosai egy 20 szobás borszállodát nyitnak meg március 15-én; a poroszlói Fűzfa Hotelben tavaly sok felújítás történt, ezek nyomán idén célul tűzték ki a negyedik csillag megszerzését; a sárospataki Bodrog Hotelben jelenleg zajlik az egyik szint szobáinak átalakítása négy csillag superior minősítésűvé, s a hozzájuk tartozó üdülőpark apartmanházainak egy részét is felújítják.

Az MSZÉSZ északi régióülésén szoros szavazással választottak új régióvezetőt

Fotó: turizmus.com

 

Súlyosbodik a munkaerőhiány

A régió szállodáinak a legnagyobb problémát a munkaerőhiány okozza, ennek kezeléséről, a munkaerőpiacra belépő Y generáció okozta kihívásokról, a bérek alakulásáról kerekasztal-beszélgetést is rendeztek az ülésen Lukács Éva (City Hotel Miskolc), Paraczky Péter (Hotel Castellum), Bányai Róbert (Hotel Korona), Harmati Judit (Park-klub.hu) és Kovács-Szalók Adrienn (Hotel Eger & Park) részvételével. A szakemberek az egyik kiutat a saját képzésben látják, hogy megfelelően tréningezett munkatársakhoz jussanak, a City Hotel Miskolc például most indít házon belül tankonyhát. Ezt a megoldást választotta Egerben a Harmati család is, amikor társult a Szinergia Szakképző Iskolával, ám négy év után tavaly szeptemberben már nem indult el az ötödik évfolyam kellő számú jelentkező hiányában. Könnyid László, az MSZÉSZ alelnöke a minőségi munkaerő hiánya kapcsán elmondta, kiemelt céljaik között szerepel, hogy felkarolják az oktatást és a jövőben a szállodaszövetség égisze alatt indítsanak képzéseket.

 

Nem zenét hallgatni megy a vendég a szállodába

Az északi régió szállodásai két érdekfeszítő előadást is meghallgathattak. Parti János, a Kempinski Hotel Budapest marketing- és értékesítési igazgatója az értékesítési csapat megfelelő összeállításához és motiválásához adott praktikus tanácsokat.

Salamon András, turizmusjogra szakosod ügyvéd pedig azzal a bomba hírrel lepte meg a hallgatóságot, hogy az Európai Bíróság februárban hozott egy figyelemre méltó ítéletet, miszerint egy beperelt osztrák szállodában az ottani jogvédő szervezetnek nincs jogalapja zenei jogdíjat kivetni a műsorszórás után, egyrészt, mert a hotelben ezért a szolgáltatásért nem szednek belépőjegyet, másrészt, mert oda a vendégek elsődlegesen nem zenehallgatási céllal mennek. Mivel az EB ítéletei kötelező érvényűek a tagállamok bíróságai számára, ez felvet kérdéseket az Artisjus hazai gyakorlatával szemben is, ezért – mint elhangzott – az MSZÉSZ szövetségi szinten fog foglalkozni ennek a nagy horderejű ítéletnek a következményeivel.