Páratlanul sikeres évet zárt tavaly a Konzum

Forrás: turizmus.com

 2019. április 07. 10:05

Kiemelkedő üzleti évet zárt a Konzum Befektetési és Vagyonkezelő Nyrt. A vállalatcsoport 28,2 milliárdos nettó árbevétel mellett 6 milliárd forintos nyereséget ért el. Az eredmény 90%-át a turisztikai szegmens hozta.

Közzétette a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján 2018 évi IFRS szerinti konszolidált éves jelentését a Konzum Befektetési és Vagyonkezelő Nyrt. A vállalat üzleti eredményességét jól tükrözi az elmúlt évben elért 11,7 milliárd forintos EBITDA, amely 333,36 százalékkal növekedett 2017-hez képest. A társaság konszolidált nettó árbevétele 28,2 milliárd forint volt, melynek csaknem 90 százaléka a turisztikai szegmens (Hunguest Hotels Zrt., Balatontourist) teljesítményéből származott. A sikeresen lezárt, a Konzum Nyrt. turisztikai portfólióját érintő tőkeemelések a vállalat eredményessége mellett a társaság konszolidált saját tőkéje is pozitívan hatottak, amely így tavaly év végére elérte a 73,8 milliárd forintot. A társaság mérlegfőösszege a zárónapra több mint duplájára, 144,9 milliárd forintra növekedett.

Az eredmények annak a 2018-ban lezárt tőkeemelés-sorozatnak köszönhetők, melynek során jelentős jövedelemtermelő képességgel rendelkező szállodák, illetve a Hunguest Hotels Zrt. is a Konzum közvetlen tulajdonába kerültek

Fotó: pixabay

A konszolidált éves beszámoló alapján a Konzum Nyrt. pénzügyi helyzete stabil, eredményessége pozitív, jelentős a hozzáadott érték az egyszeri tételek kiszűrését követően is. Ilyen egyszeri, technikai tételként módosította pozitív irányba a társaság 2018-as eredményét az Appeninn Nyrt. ingatlanállományának könyv szerinti értékéhez képesti felértékelődése, míg a Konzum Management Kft.-n keresztül birtokolt Opus Global Nyrt. részvények árfolyamveszteségével a pénzügyi műveletek ráfordításainál kalkuláltak. Ezekkel a tételekkel korrigálva a társaság 6 milliárd forintos adózott eredménnyel zárta az elmúlt évet.