Párbeszéd és lehetőségek a zöldturizmusban

Szerző: Wagner Zsuzsa

 2014. május 15. 17:39

A nemzeti parkok, natúrparkok, az ökoturizmus és hazai gyógynövényeink nyújtotta lehetőségekről tartottak tájékoztatót és beszéltek együttműködésükről a témában érintett szervezetek 2014. május 15-én a Budapest 2. kerületében található, számos nemzetközi nagydíjat elnyert Ökoházban.

Dr. Kiss Gábor, a Vidékfejlesztési Minisztérium Nemzeti Parki és Tájvédelmi Főosztálya osztályvezetője a magyarországi nemzeti parkok, Básthy Béla, a Magyar Natúrpark Szövetség elnöke az ország hét, már oklevéllel rendelkező natúrparkjának lehetőségeit mutatta be. A parkokban sorra kerülő programokra jó példa a Csillagséták nemzeti parkjainkban című előadás 2014. május 24-én és a 2014. október 24-26-án megrendezésre kerülő Nemzeti parkok és natúrparkok ízei rendezvénysorozat.

Budai Krisztina a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet Magyar Falusi és Zöldturizmus Programirodájának vezető szakmai tanácsadójaként a vidéki turizmus és a vidékfejlesztés szereplői közötti párbeszédet elősegítő programiroda tevékenységéről, a Zöldutak Módszertani Egyesülete elnökeként a helyi kezdeményezésű zöldutakról beszélt.

Csizmadia Gábor, a vidéki értékeket komplex módon, a turisztikai szolgáltatásokkal közösen bemutatni kívánó Vidékjáró hálózatszerű partneri együttműködés projektmenedzsere bemutatta ingyenes szolgáltatásukat, amelynek köszönhetően mára száznál is több kistermelő, szolgáltató képes elfogadni vendégeitől SZÉP Kártyás fizetést.

Hankó Gergely, az Öko-Pack Nonprofit Kft. PR- és marketingvezetője beharangozta a szervezésükben 2014. július 25-27. között megvalósuló országos Környezettudatos Napot, amelynek célja a környezettudatos és egészséges életmód népszerűsítése zöld programok, zöld porták, nemzeti parkok, civil szervezetek és helyi termelők termékeinek megismertetésén keresztül.

A zöldturizmusban tevékenykedők munkájuk során sok segítséget kapnak a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetségétől (FATOSZ) is. A szövetség elnöke, Csizmadia László többek között az immár 20 éves szövetség 2014. május 21-én a BGF Alkotmány utcai épületében tartandó konferenciájára invitált, amelynek témája a falusi és agroturizmus multiplikátorhatása a vidéki térségekben.

Szabadkai Andrea, a Kisléptékű Termékelőállítók és Szolgáltatók Országos Érdekképviselete Egyesületének elnöke az ágazatot érintő jogszabály-módosítási munkán túl néhány innovatív szolgáltatást is bemutatott, amelyek tovább emelhetik a zöldturisztikai programok vonzerejét. Ilyen például a natúrparkokban a frissen lekaszált szénában „vehető" szénafürdő, vagy az illatos növényekkel, tejjel, mézzel dúsítható dézsafürdő.