Párizs tízezer szállodája és étterme számíthat ellenőrzésre az olimpia előtt

Forrás: turizmus.com

 2023. december 09. 12:38

A francia hatóságok tízezer párizsi szállodát és éttermet ellenőriznek az olimpia előtt, hogy megelőzzék „a csalásokat és a lenyúlásokat”.

Párizsban 2024. július 26. és augusztus 11. között rendezik meg a nyári olimpiai játékokat, az eseményre több millió látogatót várnak. A francia gazdasági minisztérium nemrég széles körű ellenőrzéseket indított a szállodákban és a vendéglátóhelyeken azzal az indoklással, hogy meg akarják előzni a csalásokat és a vendégek lenyúlását a játékok ideje alatt. Tájékoztatásuk szerint összesen tízezer szolgáltató működését vizsgálják felül.

Az ellenőrök többek között annak is utánanéznek, hogy a szállodák felszereltsége megfelel-e az interneten megadott információknak, és valóban létezik-e az ott feltüntetett besorolás. Vagy például tényleg nyílik-e kilátás a szállodából az Eiffel-toronyra, az online értékelések pedig valóban a vendégektől származnak-e, vagy hamisak. Eddig már 1700 vállalkozást ellenőriztek, és ezek közül nagyon sok kapott figyelmeztetést.

A minisztérium arra biztatta a belföldi és külföldi vendégeket, hogy az angolul is elérhető SignalConso portálon jelezzék, ha valamelyik szállodában vagy étteremben sérelem érte őket. A minisztérium szerint eddig főleg azokat az egységeket ellenőrizték a hatóságok, amelyekben a vendégek kifogásoltak valamit. Az említett szállodák és éttermek 70 százalékában valóban volt legalább egy hiányosság.

Párizs szállodáit és vendéglátóhelyeit is ellenőrzik a jövő évi nyári olimpiai játékok előtt

Fotó: Paris 2024 Olympic Games/Facebook

Az olimpiai játékok alatt érvényesíteni kívánt szállodai és éttermi árakra persze nincs befolyásuk a hatóságoknak. Az árakkal kapcsolatban a párizsi idegenforgalmi hivatal két héttel ezelőtt mértékletességre szólította fel az ágazat szereplőit. Felmérésük szerint a szállodák jövő nyári áraiban 314 százalékos emelkedés mutatkozik az ideiekhez képest: a rendezvény idejére átlagosan 699 eurót kérnek a szálláshelyek egy éjszakára az idei 169 euró helyett. A város azonban félti az olimpiai játékok hírnevét, és más rendezvényeket is akadályozva lát, ha a szolgáltatók túl magas árakat kérnek – írja a tz.de.