Pécsett gyűltek össze a dél-dunántúli szállodások

Forrás: turizmus.com

 2015. április 08. 19:34

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége Dél-dunántúli régiójának tagjai a pécsi városvezetés turizmusmarketinggel kapcsolatos terveiről, az egyházmegye új fejlesztéseiről, illetve energiabeszerzésről és karbantartási jó gyakorlatokról is tájékozódhattak a régiós ülésen.

A városvezetés nevében Hadobás Béla Pécs új városmarketing koncepciójáról számolt be, melynek lényege, hogy a szinergiákat kihasználva egy kézbe veszik júniustól a város turizmusának és Pécs saját cégeinek marketingjét, és a hivatalosan júniustól megalakuló Pécsi Marketing és Média Központ új marketingterv mentén alakítja ki a város turisztikai koncepcióját, új arculattal. Cél az is, hogy a sokszínű termékkínálat előtérbe helyezéséven Pécsre ne csak mint kulturális úti célra gondoljanak.

A lépésektől a város és a térség vendégéjszakáinak emelkedését várják, ami jól is jönne a régiónak: Kovács István főtitkár beszámolója szerint körülbelül 10 százalékkal emelkedő vendégéjszaka-szám mellett csak a belföldi vendégek száma tudott növekedni, viszont a foglaltság alacsony maradt.

Bár nem mindenütt egységes a kép, a régióból jelen lévő szállodások zöme kevés kivétellel gyenge első negyedévről számolt be. Harkányon a legnehezebb a helyzet, miközben a pécsi Corso Hotel és a siklósi Hotel Castello, illetve a villányi Crocus Gere Borhotel jó hónapokon van túl.

 

A dél-dunántúli régiós ülés egyben az egyik legtartalmasabb is volt a sorban. Márics József, a Mercure Budapest City Center igazgatója a reggeliztetésről tartott, számokkal is gazdagon illusztrált prezentációjában bemutatta, mi mindenre fontos odafigyelni, hogy a vendég és a menedzsment is elégedett legyen. Kitért az allergén anyagok feltüntetésének jó gyakorlataira is, javaslatait ábrákkal is illusztrálva.

Buczkó János, az Accor központi karbantartási igazgatója az energiabeszerzéshez adott sok jó tanácsot a megjelenteknek, illetve bemutatott egy okostelefonos alkalmazást, amely jelentősen megkönnyíti a szállodai szobák és a ház karbantartását, az ezek során begyűjtött adatok összegzését és elemzését, a különböző ellenőrzésekhez szükséges műszaki kimutatások elkészítését.

A nap zárásaként Bozóky Anita ismertette pontról pontra a Pécsi Egyházmegye augusztusig lezáruló nagyszabású beruházásait, illetve azok várható turisztikai hatásait.