Pekándiós-karamellizált almás az év ínyenc bejglije

Forrás: turizmus.com

 2022. november 22. 16:24

A Magyar Cukrász Ipartestület idén is megválasztotta az év mákos, diós és ínyenc bejglijét.

A Magyar Cukrász Ipartestület az idén harmadik alkalommal hirdette meg az Év Bejglije versenyt cukrászdák, vendéglátóhelyek és kézműves pékségek számára.

A verseny célja, hogy felhívja a figyelmet a kiváló alapanyagokból készült ünnepi süteményekre és népszerűsítse a kézműves bejglit az igazi minőséget kereső fogyasztók körében.

A megmérettetésre olyan termékekkel nevezhettek a versenyzők, amelyek megfelelnek a Magyar Élelmiszerkönyv előírásainak, hiszen a bejgli „védett” terméknek számít. A versenyt három kategóriában – hagyományos diós, hagyományos mákos és ínyenc – írták ki a szervezők. Az „ínyenc” kategóriában bármely olyan ízesítésű és töltelékű bejglivel lehetett nevezni, amelynek a jellegét meghatározó alapanyaga szerepel az Élelmiszerkönyv irányelvében felsorolt felhasználható anyagok között. A kategóriában idén is kedvelt volt a marcipán, a pisztácia, a gesztenye, a mogyoró és a mandula, de előfordult a sárgabarack, a málna, a pekándió, a kesudió, a rozmaring, a birsalma, a naspolya, a füge, a cékla, a tonkabab, a szilvapálinka és a búzasör is a felhasznált alapanyagok között.

Kategóriánként háromfős zsűri értékelte a versenymunkákat. Összesen közel 50 bejglit kóstolt és értékelt a neves szaktekintélyekből álló zsűri, akik mellé „műkedvelő” zsűritagok is csatlakoztak.

Az Év Diós Bejglije

Fotó: Magyar Cukrász Ipartestület

Az idei verseny eredményei:


Az Év Diós Bejglije díj nyertese: Kara József Zoltánné (Erika Cukrászda, Kesztölc)
A kategória ezüstérmese: Simon Andrea (Desszert Center, Gyomaendrőd)
A kategória bronzérmese: Szurgent Péter (Szurgent Kézműves Fagylaltozó és Cukrászda, Budapest)

Az Év Mákos Bejglije díj nyertese: Novák Ádám és Puskás Róbert (REÖK Kézműves Cukrászda és Kávéház, Szeged)
A kategória ezüstérmese: Képes Gabriella (Képeschoco, Pácin)
A kategória bronzérmese: Kiss Károlyné (Major Cukrászda, Budapest)

Az Év Ínyenc Bejglije díj nyertese a Mennyei ajándék nevű bejglivel: Vadócz Jenő (Promenád Kávéház, Balatongyörök). A fűszeres, pekándiós-karamellizált almás bejgliben különböző fűszerek – a szerecsendió, a gyömbér, a szegfűbors és a fahéj – adja meg a töltelék pikantériáját, a hagyományos pozsonyi tésztába pedig narancshéj is került.

A kategória ezüstérmese Pisztáciás bejglijével: Molnár Annamária (Füge Bolt és Kávézó, Budapest)
A kategória bronzérmese Mákos-birsalmás-fehércsokis bejglijével: Képes Gabriella (Képeschoco, Pácin)

A legmagasabb pontszámot elérő bejglinek járó Auguszt Elemér különdíjat Vadócz Jenő (Promenád Kávéház, Balatongyörök) nyerte.