Pekingi delegáció és memorandum aláírása Budapesten

Forrás: turizmus.com

 2015. április 23. 17:09

Szalay-Bobrovniczky Alexandra turizmusért is felelős humán főpolgármester-helyettes fogadta azt a pekingi delegációt, mely 2015. április 23-án tett hivatalos látogatást a budapesti Városházán.

A delegációt Mr. Li Wei, a Pekingi Önkormányzat senior tanácsosa vezette, tagjai voltak kultúráért, turizmusért, médiáért és külügyekért felelős vezető önkormányzati tisztségviselők.

A találkozón részt vett Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetője is. A látogatás végén egy Memorandum aláírására került sor, amelyben a felek az idén 10 éves testvérvárosi kapcsolatát is ünneplő két főváros közötti még szorosabb kulturális és turisztikai együttműködésre utaló szándékukat rögzítették.

 

A főpolgármester-helyettes asszony egyebek mellett szólt kiemelt budapesti fejlesztésekről, a Fővárosi Állat- és Növénykertben zajló beruházásról, a Múzeumnegyed kiépítéséről, említette a kultúrát és turizmust ötvöző Bálnát valamint a megújult Várkert Bazárt.

Peking részéről elhangzott néhány példa a kulturális együttműködésre, többek között arról, hogy 2012-ben Budapesten lépett fel a Pekingi Opera, A vörös szikla című előadással. Aktuális a Nemzeti Galériában nyíló, A természet igézete című tárlat, melyen Qi Baishi festményei láthatók 2015.április 24-től.

A kínai festő életútjának egyik érdekessége, hogy ő is asztalosinasként kezdte, hasonlóan a magyar Munkácsy Mihályhoz, akinek az alkotásai szintén láthatók voltak korábban Pekingben. A delegáció vezetője, Mr. Li Wei elmondta még, hogy „a pekingiek nagyon szeretnek utazni" és hogy Budapest különösen kedves úti cél számukra.

2014-ben, a KSH adatai szerint, közel 125 ezer kínai vendégéjszaka valósult meg Budapest kereskedelmi szálláshelyein, amely közel 19 %-os emelkedés 2013-hoz képest. (Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ)