Pelé múzeum nyílt

Forrás: TourismReview

 2014. június 25. 12:57

A most zajló labdarúgó-világbajnoksághoz kapcsolódva a brazíliai Santos kikötővárosban megnyílt a Pelé pályafutását bemutató múzeum. A legnagyobb brazil focista életét összesen 2 545 kiállítási tárgy meséli el.

Az 50 millió reál (22,7 millió dollár) beruházást igénylő projektet 6 évvel ezelőtt indította el a focista, különböző kormányzati szervek és 28 adakozó magáncég. A múzeum helyszínéért több város is vetélkedett, s maga Pelé kérte, hogy abban a városban legyen, ahol a Santos Club főhadiszállása van, hiszen pályafutásának legnagyobb részében ebben a klubban focizott. A TourismReview értesülése szerint a 4 134 négyzetméteres Pelé múzeumban interaktív egységek is találhatók, és az időszaki kiállításokhoz is elegendő területtel rendelkezik. A múzeumot egy romokban heverő nemesi kúriából alakították a város egyik legrégibb történelmi kerületében, Valongoban.

 

Az avatáskor lejátszottak egy videó felvételt is, melyet a jelenlétét az utolsó pillanatban lemondó brazil elnökasszony, DilmaRousseff küldött. A brazil vezető rámutatott arra, hogy ez az épület nem csak Pelé elismerése, de egy fontos szimbolikus cselekedet az ország számára is. Itt állandósítjuk az emlékezést az egyik legkiválóbb polgárunkra, átváltoztatjuk EdsonArantesdoNascimento személyét a mi Pelé királyunkká, s ezzel egy időben itt, Brazíliában szervezzük a foci vb-ét, a sportág legnagyobb eseményét – mondta az államfő.

Kijelentette, hogy minden látogató megérdemli, hogy megismerje annak a játékosnak a tetteit, aki pályafutása során 1281 gólt lőtts aki a foci történelmének legjobb csatára lett.A meghatódott Pelé elmondta, hálás, hogy élve és egészségesen kapta ezt az elismerést, és visszaemlékezett a brazil csapattal 17 évesen, 1958-ban tett első útjára, mely a svédországi világbajnokságra vezetett.