Pénteken is folytatódik az Air France pilótáinak sztrájkja

Forrás: MTI

 2014. szeptember 18. 23:01

Az Air France vezetősége bejelentette, hogy a folytatódó pilótasztrájk miatt pénteken a járatok 45 százaléka fog közlekedni. A párizsi Charles de Gaulle repülőtér és Budapest között közlekedő 3 induló és 3 érkező járatból pénteken egy elindul és egy érkezik.

A szakszervezetek csütörtök délelőtt elutasították a vezetőség újabb javaslatát az Air France fapados légitársaságának, a Transaviának a fejlesztésével kapcsolatban, s most már határozatlan idejű munkabeszüntetést helyeztek kilátásba.

A vállalat úgy látja, hogy pénteken a gépek 45 százaléka fog közlekedni, mert a sztrájkolók aránya 60 százalék alá csökkent. A hétfő óta tartó munkabeszüntetés miatt az elmúlt négy napban a járatainak 60 százalékát törölte az Air France.

Alexandre de Juniac, az Air France-KLM elnöke csütörtökön jelezte, hogy a tárgyalások délután folytatódnak a szakszervezetekkel, amelyeken a vezetőség több javaslatot is letesz az asztalra, de kizárta annak a lehetőségét, hogy az Air France és a Transavia pilótáinak egységes munkaszerződése legyen. Márpedig a sztrájkolóknak ez a fő követelése.

A pilóták többségi szakszervezete, az SNPL szeptember 22-ig tervezi a munkabeszüntetést. Vezetőjük, Jean-Louis Barber a Le Monde című napilapnak azt mondta, lehet, hogy határozatlan időre meghosszabbítják a megmozdulást. Erről szombaton születik meg a döntés.

Csütörtökön a párizsi Charles de Gaulle repülőtér és Budapest között közlekedő 3 induló és 3 érkező járatból egy sem közlekedett, pénteken pedig a csütörtök délutáni helyzet szerint egy járat 9.25 órakor megérkezik és egy 10.10 órakor elindul, a többit – kettő indulót és kettő érkezőt – törölték.