Péntektől láthatók a koalák az Állatkertben

Forrás: turizmus.com

 2015. március 05. 18:07

Nur-Nuru-Bin és Vobara – így hívják a Fővárosi Állat- és Növénykert két új lakóját. Európában a budapesti állatkert a tizedik hely, ahol koalákat tartanak – hangzott el a ritka szerzemények csütörtöki sajtóbemutatóján.

Nur-Nuru-Bin és Vobara, a két koala a belgiumi Planckendael állatkertből, illetve Németországból, a duisburgi állatkertből érkezett Magyarországra – mondta el Persányi Miklós, a Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatója. Ausztrálián kívül csak nagyon kevés állatkertben találhatók koalák, Magyarországon, illetve egész Kelet-Európában pedig Budapesten láthatók először. Európában eddig csupán kilenc rangos állatkertben tartottak koalákat, köztük lisszaboni, madridi és bécsi intézményekben.

Fotó: MTI/Kovács Attila

Hatalmas elismerés bekerülni ebbe a nagyon szűk körbe, ugyanakkor komoly kihívás is – fogalmazott Persányi Miklós. A koalák érkezését hat év előkészület előzte meg, az állatkert munkatársai pedig több mint ezerórányi külföldi képzésen és tréningen vettek részt, hogy megfelelően felkészülve fogadhassák a védett erszényeseket.

Az állatok kizárólagos eledelét, az eukaliptuszleveleket, amelyekből a koalák átlagosan napi fél kilogrammot fogyasztanak, egy dél-angliai ültetvényről frissen szerzik be. A főigazgató elmondta, hogy a 2,5 méter hosszú vakbéllel rendelkező koaláknak egészségük megőrzése érdekében legalább 15 különböző eukaliptuszfaj leveleit kell rendszeresen fogyasztaniuk.

A két koala teljesen ingyen került Budapestre, a szükséges előkészületek – így az új koalaház építése is – a kormány támogatásával valósultak meg.

Mindkét koala hím, 2012-ben születtek és a queenslandi alfajhoz tartoznak. A hím koalák kifejlett méretüket negyedik életévükben szokták elérni, és háromévesen válnak ivaréretté.

Az Állatkert azért tart jelenleg két hím koalát, mert a nemzetközi koalaprogramhoz újonnan csatlakozó állatkertek először mindig csak hímeket kapnak. Majd néhány éven belül nyílik lehetőség arra, hogy az egyik hím helyett egy nőstény érkezzen.