Pénztárgépek: hatósági fix árat szorgalmaz az adatátviteli díjra három szervezet

 2013. szeptember 12. 11:34

„A kis- és középvállalkozások tekintetében aggodalomra ad okot az a tény, hogy az online adatkapcsolatra képes pénztárgépek üzemeltetése előre nem kiszámítható adatkommunikációs költséggel jár” – szögezi le közleményében a BKIK, az OKISZ és a KISOSZ.

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK), a Magyar Iparszövetség (OKISZ) és a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége (KISOSZ) az online adatkapcsolatra képes pénztárgépek üzemeltetése kapcsán közös közleményt adott ki, amelyet az alábbiakban olvashatnak:

„A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK), a Magyar Iparszövetség (OKISZ) és a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége (KISOSZ) kiemelt céljuknak tekintik tagjaik társadalmi-gazdasági érdekeinek képviseletét, valamint azok védelmét.

A Magyarországon működő gazdasági szervezetek többsége kis- és középvállalkozás, melyek működéséhez és fejlődéséhez előre látható, valamint könnyen kiszámítható működési környezetre van szükség.

A kis- és középvállalkozások tekintetében aggodalomra ad okot az a tény, hogy az online adatkapcsolatra képes pénztárgépek üzemeltetése előre nem kiszámítható adatkommunikációs költséggel jár.

A BKIK, az OKISZ és a KISOSZ egyaránt támogatják az online adatkapcsolatra képes pénztárgépek üzembe helyezését. Elutasítjuk viszont azt, hogy a mobilszolgáltatók egyes multinacionális cégekkel a jelenlegi helyzetben a kis- és középvállalkozásoknak kínált ár töredékéért köthetnek adatátviteli szerződést. Meggyőződésünk ugyanis, hogy egy állam által kötelezően előírt adatszolgáltatás díja nem lehet kevesebb a nagy cégek esetében, mint a mikrovállalkozások tekintetében, ha az adatszolgáltatás ugyanaz. Különös tekintettel arra, hogy a tárgyalások kezdetén az online kommunikációs szolgáltatók néhány száz forintos díjról tájékoztatták a vállalkozókat.

Ezenkívül kérjük a Kormányzatot, hogy vizsgálja meg az adatátviteli díj ÁFA tartalmának kérdését is.

Továbbá felhívjuk a Kormányzat figyelmét arra is, hogy hasonló problémák adódhatnak az októberben bevezetésre kerülő elektronikus építési napló vezetési kötelezettség kapcsán keletkező online kommunikációs szolgáltatás díjával.

Ezen okokból kifolyólag, valamint hogy a kis- és középvállalkozások számára ne jelentsen extra terheket a jelenlegi szabványoknak megfelelő pénztárgépek kapcsán az adatátviteli díj, a fent nevesített három szervezet együttesen tárgyalásokat kezdeményez a Kormánnyal annak érdekében, hogy az online kommunikációs díj tekintetében hatósági fix ár kerüljön bevezetésre.”