Perli a magyar szállodáknak adott állami támogatás adatait Ujhelyi

Forrás: turizmus.com

 2021. január 27. 15:18

Peres úton próbálja megszerezni a magyar szállodáknak adott hárommilliárd forintos állami támogatás adatait Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője.

A politikus azért döntött a jogi út mellett, mert szerinte a Magyar Turisztikai Ügynökség, illetve a magyar kormány a törvényileg megszabott határidőig nem adta ki neki a közérdekű adatigénylés keretében megismerni kívánt részleteket.

kormány hárommilliárd forintnyi támogatást osztott szét tavaly év végén a magyar szállodák és szállásadók között, ezzel kompenzálva a 2020 novemberében a korlátozások miatt kieső foglalásaikból származó bevételük nyolcvan százalékát.

Ujhelyi „irreálisnak" tartja azt a kormányzat által hivatkozott adatot, miszerint 928 ezer vendégéjszaka szerepelt a leadott foglalások között, ami  – mint írja – „megközelítőleg azonos az egy évvel korábbi időszak adataival", amikor még nem volt se koronavírus, se zárlat.

Az ellenzéki politikus az elmúlt napokban a korlátozások mértékének újragondolását sürgette. A turizmus.com információ szerint erről egyébként folyamatos az egyeztetés a kormányzati és a szakmai szervezetek között.

(Borítókép: 123rf.com)