Picassóval, gyilkossággal, palacsintával népszerűsítik a Balatont

Forrás: turizmus.com

 2015. április 30. 15:09

Május 1-től 10 napon át zajlik a 10 napos Nyitott Balaton kampány, melynek célja megmutatni, hogy a balatoni régió nem csak a nyári, fürdőzésre alkalmas időszakban jelenthet vonzó úti célt, hanem a tavaszi időszakban is képes tartalmas kínálatot biztosítani a turisták számára.

Idén második alkalommal szervezik meg az akciót. Tavaly közel 20 turisztikai szervezet fogott össze annak érdekében, hogy bebizonyítsák: A Balaton nem csak pár hónapon át érdekes nyaralóhely.

Régóta megfogalmazott vágy és elvárás, hogy a Balaton a szűk szezonális nyaralóhely helyett egy egész évben programokat kínáló régió legyen. Ötletek voltak eddig is, de átfogó, éveken át újra és újra megszervezett koncepció, rendezvénysorozat alig született az utóbbi időben. Pillanatnyilag a tavasszal is utazó, aktív kikapcsolódást kereső belföldi turisták számára a Balaton Régió turisztikai kínálata alig létezik. Sőt, a közvélekedés az, hogy a szezonon kívül a Balaton gyakran kihalt, sokszor nincs nyitva semmi, nem nyújt semmilyen időtöltési lehetőséget. A Nyitott Balaton – koncepció célja az, hogy  májusban ne egy alvó térség fogadja  a Balatonhoz érkezőket, hanem nyitott vendéglátóhelyek valamint az évszaknak megfelelő programok. mondta Hoffmann Henrik, a balatoni regionális TDM-szövetség elnöke.

 

A Nyitott Balaton akció szervezőinek hosszabb távú céljai is vannak. A stratégiai cél az, hogy a Balaton régió 3-4 éven belül a belföldi; 5-6 éven belül pedig a közeli külföldi országok turistái számára ismét legyen vonzó hely, ahol tavasszal is szívesen töltik el idejüket kirándulással, túrázással, parti sétákkal, kerékpározással, lovaglással, vitorlázással. Ahol nyitott éttermeket és jó minőségű szálláshelyeket találnak, esténként pedig kulturális programok között válogathatnak. – tette hozzá a szervezet alelnöke, Fekete Tamás.

Régi dilemma: azért nem jönnek tavasszal a Balatonhoz, mert nincsenek nyitva a szolgáltatók, vagy fordítva, alig van kereslet ilyenkor a tó iránt, ezért nem éri meg a szolgáltatóknak a nyitva tartás. Úgy gondoltuk egyszer-kétszer próbáljuk ki, mi lenne, ha a Balaton-parti infrastruktúra teljes erejével működne már májusban is. Ezért a szövetséghez tartozó 17 balatoni település helyi turisztikai egyesületeit arra kértük, szervezzék meg, hogy a szolgáltatók nyissanak ki májusban. Győzzék meg őket, hogy egy hónappal korábban nyissanak ki, nézzük meg, mennyi lesz így a vendég – mondta Fekete Tamás.

Az idei Nyitott Balaton akció keretében Balatonfüred erre az időszakra időzítette Picasso kiállítását, itt komoly PR aktivitásokat is szerveznek a látogatói csúcsok megdöntése érdekében. Földváron egy képzeletbeli gyilkosság segítségével,  oknyomozó túrán ismerhetjük meg a környék nevezetességeit. Fenyvesen bodzanapokat tartanak, Györökön palacsintafesztivállal csalogatják a vendégeket a partra. Siófokra a történelem iránt érdeklődő turistákat várják: „Nem virág hull, de bomba. Utazz a Balatonra..."- címmel I. világháborús emlékeket felvonultató kiállítást nézhetnek meg az érdeklődők. Mindezek mellett, mintegy kétszáz más program is várja a vendégeket. Több étterem 20-30 százalékos kedvezményekkel próbálja rávenni a potenciális turistákat arra, nyár helyett, már májusban térjenek be hozzájuk. A szállásadók pedig sok helyen 3+1 éjszakás akciókkal próbálják meggyőzni az utazókat aról, érdemes hosszabb időt is eltölteni a Balatonon.