Pintér Katalin & Niszkács Anna: A mi tradíciónk az innováció

Szerző: Csémi Klára

Forrás: turizmus.com

 2022. február 07. 19:30

A Gerbeaud Gasztronómiai Kft. ügyvezető tulajdonosai számára soha nem látott nehézségeket, teljes körű újratervezést és gyökeres stratégiaváltást hozott magával a koronavírus-járvány – így a kukában végezte a 2019-ben kimunkált előzetes terv is.

Pintér Katalin és Niszkács Anna szerint az elsődleges cél a kulcsfontosságú munkatársak megtartása volt, és bár megfeleződött a több mint kétszáz fős létszám, sikerült átvészelni a legválságosabb időket.

Eredeti munkakörétől függetlenül ugyanis mindenki azt csinálta, amire éppen szükség volt, kiszállított, mosogatott vagy éppen tésztát gyúrt. A közös erőfeszítések nyomán összetartó, erős közösség jött létre.

A 2021-es esztendő hozott némi javulást, a forgalom előző évi, 93 százalékos visszaesése 60 százalék körülire mérséklődött. Újra kinyithatott a cég névadója, a legendás Gerbeaud cukrászda és kávéház, amely 163 éves fennállása alatt korábban sosem volt zárva. A nyári hónapokban, örvendetes módon, jó másfélszeresére bővült a hazai vendégkör – „a magyarok visszafoglalták a Belvárost” –, és különösen sikeresek voltak a Vörösmarty térre néző terasz hétvégi zenei programjai.

Pintér Katalin & Niszkács Anna: Nincs más út, előre kell menni

Fotó: turizmus.com/Dombóvári Judit

Második évébe lépett a torták és sütemények kiszállítására szakosodott webshopjuk, és fokozatosan bővült a catering üzletág tevékenysége.

Paradox módon a kényszerű házhoz szállításnak volt előnye is: a budai közönség végérvényesen felfedezte magának az Émile Házat, ami a látogatottságon egyértelműen megmutatkozik. A legnagyobb változást mindezzel együtt a két Michelin-csillaggal büszkélkedő Onyx étterem élte át, amely 2021 egészében az újjászületésére, metamorfózisára készült. A 2020 novemberében tartott, étterembontással „megfűszerezett” Utolsó vacsora utáni bezárást az új koncepció aprólékos kidolgozása, kikísérletezése, majd egy évvel később, a műhelymunka eredményeit bemutató „alapozó” vacsorák meghirdetése követte. A Műhely, mint az Onyx előszobája – tucatnyi elkötelezett szakember kreatív, alkotói tere – 2021 novembere óta várja vendégeit a régi helyen, a Gerbeaud Házban, hogy később ugyanitt, a megszerzett tapasztalatok birtokában, az újrafogalmazott Onyx étterem is megnyithassa kapuit.

Különös, hogy a pandémia felgyorsította a régóta megfogalmazott cél megvalósítását – mely szerint ahhoz, hogy az Onyx magasabb szintre lépjen, változtatni kell –, és még kellő időt is „hagyott” a részletek kidolgozására. Ezzel együtt az elmúlt időszak a túlélés jegyében telt el, amelyet bátor lépések fémjeleztek. A tulajdonosok nem titkolják: 2020 novembere óta a vállalkozás tevékenységét hitelből finanszírozzák, „az összes létező Széchenyi-hitelt felvettük”, mert mindent egy lapra tettek fel annak érdekében, hogy újraépítsék a céget. A nehézségekkel napi szinten immár Niszkács Anna néz szembe, aki édesanyjától, Pintér Katalintól 2020 februárjában vette át a cég vezetését.Bár mindketten közgazdászok, állítják: a válságkezelésnek ezt a formáját sehol sem oktatják, ezt csak a gyakorlatban tanulhatja meg az ember. De a rájuk jellemző optimizmussal azt vallják, nincs más út, előre kell menni, a nagy elődök nyomdokain haladva.

„A mi tradíciónk az innováció – ez a kedvenc mondatunk. Kugler Henrik és Gerbeaud Emil is így tett, folyamatosan újított. Ez valahogy belénk van kódolva.”

*

'21-re is lapot húztak címmel indított sorozatunkban meghatározó turisztikai vállalkozások és szervezetek vezetői beszélnek arról, miként élték meg 2021-ben a pandémia okozta, soha nem látott helyzetet. Milyen rejtett tartalékokat, szinte valószínűtlen megoldásokat kellett elővarázsolniuk a folytatáshoz? A sorozatban eddig megjelent cikkeket itt érheti el.